Hopp til innhold

Dobbeltsporet trenger 300 millioner

Jernbaneverket trenger 300 millioner kroner for å følge utbyggingsplanen for dobbeltsporet på Nord-Jæren.

Kommer pengene, ligger prosjektet i rute til å bli ferdig i 2009.

Men etter at en politisk rådgiver i Samferdselsdepartmentet uttalte seg om saken for tre uker siden, er ikke fylkesordfører Roald Bergsaker sikker på om det kommer penger nok i dag.

 

Roald Bergsaker
Foto: NRK

 

- Jeg er veldig glad for at statsråden har avklart at det blir byggestart, og så vidt jeg forstår kommer hun hit 23. oktober for å ta det første spadestikket.  Men vi er veldig spente på størrelsen på den bevilgningen som ligger i bunn for oppstarten.

Beløpet bør dobles 

Både i fjor og i år har staten bevilget 150 millioner til planlegging av dobbelt jernbanespor mellom Stavanger og Sandnes. Nå står alt klart for å starte selve byggingen. Da bør beløpet dobles for 2007, sier informasjonssjef i Jernbaneverket, Kjell Bakken.

- Vi trenger ca. 300 millioner i budsjett for 2007 for å ha en framdrift fram til 2009, da vi skal være ferdig.

 

Og hvis der kommer mindre penger?

- Blir det mye mindre må vi se på framdriften, sier Bakken. 

Det var politisk rådgiver Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet, som på et besøk til Stavanger for tre uker siden, fikk pulsen opp hos lokale myndigheter.

Han sa at den forrige regjeringen hadde satt i gang for mange jernbaneprosjekt og at ikke alle de prosjektene kunne bli fulgt opp i statsbudsjettet til neste år. Rett nok rykket Samferdselsministeren øyeblikkelig ut med forsikring om at dobbeltsporet var i rute, men utsagnet fra den politiske rådgiveren sitter ennå igjen hos fylkesordføreren.

- Statsråden sa at jeg hadde oppfattet Erik Lahnstein i verste mening.  Jeg håper hun viser at min frykt var ubegrunnet ved at hun kommer med et beløp som tilsvarer de forventningene vi har, sier Bergsaker.

Men helt sikker er du ikke?

- Nei, ikke før jeg ser tallet, sier Bergsaker. 

Og statsbudsjettet blir lagt fram klokken 10.00 i formiddag.