Hopp til innhold

Dobbelt så mye føflekkreft i sør som i nord

For få måneder siden fikk ektemannen påvist kreft. Nå er det Unni Olaussen sin tur til å sjekke seg. Norge har den nest høyeste forekomsten av føflekkreft i verden, og forekomsten er dobbelt så høy i sørlige som i nordlige fylker.

Føflekkreft

Lege Carl Fredrik von Krogh ved hudklinikken ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) sjekker huden til Unni Olaussen.

Foto: Frida Eskeland

– Vi er ofte på fjellturer og går i høyden, men vi har ikke vært flinke nok til å bruke faktor, sier Unni Olaussen.

Hun har oppdaget en mistenkelig flekk på leggen og har derfor time hos legen. Tilfeldigvis har Olaussen fått time på Kreftforeningens hudsjekkdag – dagen da foreningen advarer mot overdreven soling uten å smøre seg.

For det er sola som er hovedfienden når det gjelder føflekkreft, og pussig nok har kalde Norge den nest høyeste forekomsten av kreftformen i verden etter New Zealand.

Kreftforeningen og hudleger stiller opp for å teste og informere om føflekker

– Nå er det tida for sol og sommer, og da må vi være ekstra forsiktige, men vi nordmenn liker også å reise når det er kaldt her hjemme, sier lege Carl Fredrik von Krogh ved hudklinikken ved Stavanger universitetssjukehus (SUS)

Han skal til å undersøke huden til Unni Olaussen. For noen måneder siden måtte mannen Jon Olaussen operere vekk en ondartet føflekk i ansiktet.

Laster innhold, vennligst vent..

– Man blir alltid litt nervøs, men i og med at de oppdaget det, regnet jeg med at det skulle gå godt, sier han.

Vestfold og Rogaland på toppen

Her til lands topper Rogaland hudkreftstatistikken sammen med Vestfold (se graf). Hvert år får 2000 personer sykdommen i Norge, og forekomsten er dobbelt så høy i sørlige som i nordlige fylker. Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge.

Jan og Unni Olaussen

Jan og Unni Olaussen.

Foto: Frida Eskeland

Lege von Krogh oppfordrer folk til å ta pauser fra sola midt på dagen – når den er på det sterkeste. Og så anbefaler han faktor 30 eller mer.

– Smør i god tid før du går ut, sånn at det får trukket inn, anbefaler von Krogh.

Får dommen

Og så gir han Unni Olaussen dommen.

– Det er en talgvorte, sier han.

Unni Olaussen kan puste lettet ut. Talgvorter ser ofte ut som føflekker, men er helt ufarlige. Også de andre flekkene på kroppen til Olaussen er ufarlige, ifølge legen.

– Jeg er lettet, sier hun.