NRK Meny
Normal

Dobbelt så mange cruiseturister til Haugesund

Neste år skal vel 20 000 cruise-passasjerer gå i land på Garpaskjærskaien.

Cruiseskip i Haugesund

Neste år skal vel 20 000 cruise-passasjerer gå i land på Garpaskjærskaien. I dag var årets siste cruiseskip på besøk.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Rederiene er på jakt etter nye havner. Sånn sett er det gjerne enklere for oss å få en vekst, enn det er for eksempel Stavanger som i veldig mange år har hatt mange cruiseskip.

Det mener turistsjef i Haugesund, Vigleik Dueland.

Vigleik Dueland

Turistsjef i Haugesund, Vigleik Dueland, mener økt cruisetrafikk kan føre til mer handel og bedre besøk for attraksjonene i byen.

Mens cruisetrafikken er ventet å gå ned ved tre av fire havner i Norge, dobles den nesten i Haugesund. Både Bergen og Stavanger venter færre cruiseturister i 2015, og på landsbasis går cruisetrafikken ned med 15 prosent.

Mer handel, økt besøk

– Vi håper at økningen kan skape god handel og vandel i byen. Vi ser jo i år at det har vært veldig kjekt når vi har fått et par tusen passasjerer som har vært på vandring fra Garpaskjærskaien og inn til Haugesund sentrum, sier Dueland.

Neste år vil det være drøyt 20 000 passasjerer som kommer til den samme kaien.

– Mange av dem skal jo og ut på en omvisning og på en tur til aktørene ute i regionen, det betyr noe for dem at de får økt besøk, sier Dueland.

I dag kom det første cruise- skipet til Garpaskjær-kaien i Haugesund etter at Nord-fylket virkelig har bestemt seg for å satsa på sjøfarende turister - og førsteinntrykket deres var slett ikke verst.

Denne videoen viser det første cruiseanløpet til Haugesund i mai 2013.

– Cruisegjestene får mer av vårt vakre fylke

Selv om Haugesund forventer en stor økning i antall cruiseanløp i 2015, vil de kun ha 18. Stavanger forventer til sammenligning 142. I år har det vært 159 anløp i Stavanger.

Cruisesjef Anders Bang Andersen i Stavanger sier det er flere grunner til nedgangen ved norske havner.

– For det første er konkurransen globalt blitt større. Kina og Australia er interessante. Det er og andre farvann rederiene velger å sende skip til, sier Bang Andersen.

Cruiseturister i Haugesund

Slik så det ut da de første cruiseturistene kom til Haugesund i mai 2013.

Han nevner og at nye regler for drivstoffbruk i Nordsjøen gjør det dyrere å seile til norske havner. Anders Bang Andersen gleder seg over tallene i Haugesund, og frykter absolutt ikke at lillebror skal stikke av med kunder.

– Det gode med cruisetrafikken til Haugesund er at svært mange av de skipene som går til Haugesund går også til Stavanger i løpet av det samme cruiset. Cruisegjestene får mer av vårt vakre fylke enn de ellers ville fått, sier han.