NRK Meny
Normal

Dobbelt så dyrt i Stavanger

Når sangerinnen Cecilia Bartoli kommer til Norge i mai blir konsertopplevelsen nesten dobbelt så dyr i Stavanger som i Oslo. 1500 kroner koster billettene i Stavanger, 840 kroner i Oslo.

Rundt 200 mennesker har betalt 1500 kroner for dyreste billettene i Stavanger 9. mai. De øvrige billettene koster 1000 og 900 kroner, og her er det ennå billetter igjen.
Billettene til den samme konserten i Oslo 13. mai er utsolgt. Der koster de dyreste billetene 840 kroner,altså nesten halvparten av prisen i Stavanger.

Cecilie Bartoil, operastjerne

Dyre konsertbilletter

- Vi har 4-500 flere seter å fordele kostnadene på enn i Stavanger. I tillegg har vi nok satt prisen litt for lavt. Det sier direktør i Oslo Konserthus, Knut Vigar Hansen.

- I Stockholm og København ligger nivået på det samme som i Stavanger, sier han.

Stavanger konserthus for lite

Det er en superstjerne innenfor klassisk sang som kommer til Stavanger og Oslo i mai. CD'en "Opera Prohibita" solgte til gull i Tyskland i mars, med over 100 000 solgte eksemplarer. I november ble Cecilia Bartoli kåret til årets sanger av spanske kritikere, og ved en fremførelse i Barcelona varte applausen mer enn en halv time.

-Det koster å få en del av denne kaka, sier informasjonsleder Grete Straume i Stavanger konserthus.
-Det er honorar til musikere og til en verdensstjerne, som skal betales. I tillegg er det bare litt over 1000 plasser å selge i konserthuset i Stavanger, sier Straume.

Opera Prohibita med solist Cecilie Bartoli

Stive billettpriser


På turneen har Bartoli med seg kammerorkestret La Scintilla fra Zürich Opera Orkester, som har spesialisert seg på å framføre opera fra det 17. og 18. århundre på originale instrumenter.
Vi må tilbake til Jose Carrerras konsert i 2001 for å finne lignende stive billettpriser i Stavanger Konserthus.

- Men dette blir nok fremtiden også i Norge, sier Grete Straume.

- I Europa betaler folk mye høyrere billettpriser for store klassiske stjerner enn vi gjør her i landet.

Den forbudte opera


På konsertprogrammet i Stavanger står "Opera Proibita", ("Forbudt opera"), en samling verker fra begynnelsen av 1700-tallet da paven nedla forbud mot teaterfremføringer av enhver art i Roma. Forbudet gjaldt også opera.