Normal

Dobbel dose Vikingspill

Stavanger får nå to storslagne historiske spill i Hafrsfjord, og slaget skal stå mellom opera og musikal.

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Foto: NRK

For nå er det klart at Hafrsfjordspillene trolig gjenoppstår om et år eller to, og i august blir det premiere på en ny, moderne musikal om Harald Hårfagre.

- For oss er det vesentligste å gi publikum en så autentisk opplevelse som mulig over hva Vikingtida var, sier Torgrim Titlestad.

- Formen er veldig forskjellig på oss og de. De lager opera, mens vi lager et moderne musikkspill med mye mer moderne musikk og mer moderne i formen, sier Torfinn Nag.

Autentisk eller moderne

Torgrim Titlestad og Torfinn Nag er initativtakere til hvert sitt vikingspill i Møllebukta ved Hafrsfjord i Stavanger. Slaget står mellom opera og musikal, mellom det autentiske og det moderne.

- Det er vanskelig å tenke seg at spillene kan gå samme året. Vi bruker noen av de samme sponsorene, statistene og apparatet. Det er store arrangement dette. Men den store forskjellen på oss og de er at vi er en totalfestival. Så langt jeg kan se kjører de på fire forestillinger, sier Titlestad, styreleder for Hafrsfjordspillene:

- De har jo holdt på noen år. Jeg tror vi kan utfylle hverandre og være positive for begge parter, sier Torfinn Nag, regissør for musikkspillet "Harald Hårfagre", med manus av Erling Gjelsvik, og musikk av Odin Staveland.

8. august blir det urpremiere i Møllebukta med Even Stormoen, Lasse Lindtner og Gørild Mauseth i sentrale roller.

Ting på gang

Neste år eller i 2009 er Hafrsfjordspillene trolig tilbake etter en økonomisk smell. Privatpersoner og bedrifter har bidratt med noen hundre tusen. Hafrsfjordsspillene trenger mer penger, men Titlestad er optimistisk.

Hvis Hafrsfjordspillene får økonomien i orden blir det opera om kjærlighetsforholdet mellom Sigrid og Eindride - Erling Skalgssons datter og Einar Tambarskjelves sønn. Mens musikalen om Harald Hårfagre blir et moderne drama i folkrock-stil, spekket med sex og vold.

Vikingfeber

Vikingfeberen herjer for fullt både på vest- og østlandet, med store planer for festivaler og opplevelsessenter. Allerede til helgen blir det vikingfestival på øya Rott utenfor Stavanger med innlagt viking-bryllup, og Karmøy har nettopp hatt sin årlige vikingfestival. Historieprofessor Torgrim Titlestad ser at vikingfeberen brer seg over det ganske land.

- Jeg merker at folk er veldig interessert når jeg holder mine foredrag i forskjellige lag og foreninger. Det er alt fra folk flest til lærde personer. Det reflekterer vel at folk søker røtter i det hypermoderne samfunnet.