NRK Meny
Normal

DNB tror nedturen vil vare ut 2018

Norges største bank har blitt mer forsiktig, og ruster seg for tap. Ledelsen tror det vil gå tre år før oljekrisen er over.

Rune Bjerke

Konsernsjef Rune Bjerke og DNB-ledelsen er mer pessimistiske enn de var for noen måneder siden.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

DNB-sjef Rune Bjerke la i går fram et resultat for tredje kvartal på hele 6,4 milliarder kroner. Men banken ruster for økte tap og låner ut mindre, skriver Dagens Næringsliv.

– Mens vi tidligere anslo at markedet flatet ut i løpet av 2017, tror vi at det kan vare et stykke inn i 2018, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss.

Johan Sverdrup slik oljeselskapene ser for seg utbyggingen.

Johan Sverdrup slik oljeselskapene ser for seg utbyggingen.

Foto: Statoil

Av oljebransjen pekes Johan Sverdrup-feltet på Utsira-høyden på som det store lyset i tunnelen. Statoil anslår at det kan gi 1350 milliarder i inntekter, og over 50.000 jobber. Allerede er flere milliardkontrakter delt ut til operatørselskaper.

– Mer nøkternhet og færre lån

Dagens Næringsliv skriver at DNB knapt gir nye lån til de mest utsatte sektorene. For storkundene er utlånsveksten på rundt 1 prosent hittil i år. Næss bekrefter at banken er mer forsiktig etter sommeren.

– Vi har ikke lukket døren og kastet nøklene i noen deler av banken. Men lavere utlånsvekst reflekterer noe større grad av nøkternhet i banken, kombinert med at etterspørselen etter lån har falt, særlig innen olje og offshore, sier Næss.

Men flerer av de som søker om lån er gründere som vil starte egen virksomhet, ofte etter å ga mistet jobben i olja. Konsernsjef Rune Bjerke har den siste tida fått flere kunder som vil ha lån til gründervirksomhet.