Etter to tøffe år med pandemi, var en samlet restaurantbransje mer enn klare for å feire seg selv i Stavanger konserthus.
Mandag kveld ble stjernene i Michelin-guiden delt ut til restauranter i de nordiske landene.
Stjernene ble delt ut av Gwendal Poullennec, som er internasjonal direktør for Michelin Guide.
Følgende priser og stjerner ble delt ut:
- Young chef award, som gis til en ung og fremadstormende kokk, gis til Jimmy Øien ved restaurant Rest i Oslo.
- Sommelier-prisen går til Christina Haukka på restaurant Kaskis i Finland.
- Welcome and service award, som gis til en person og en restaurant med fremragende service, går til Heidi Bjerkan og Credo i Trondheim.
- Mentor chef award, som gis til en kokk som er en mentor og et forbilde for andre kokker, går til Wassim Hallal ved Frederikshøj i Danmark.
- Grønn stjerne, som gis til restauranter som utmerker seg med bærekraftig drift, går til Natura i Finland, Dill på Island, Jossa Mat og Drikke i Norge, Knystaforsen i Sverige og Oxenstiernan i Sverige.
- Én stjerne:
- Restaurant Kaskis, Finland.
- Restaurant Mota, Danmark.
- Restaurant Jatak, Danmark.
- Restaurant Nour, Sverige.
- Restaurant Adam/Albin, Sverige.
- Restaurant Knystaforsen, Sverige.
- Restaurant Hot Shop, Norge.
- Schlägergården, Norge.
- Lysverket, Norge.
- Hyde, Norge.
- Óx, Island.
- To stjerner:
- Palace, Finland.
- Frederikshøj, Danmark.
- Tre stjerner:
- Ingen nye restauranter fikk tre stjerner i år. Maaemo i Norge, Frantzén i Sverige, Noma i Danmark og Geranium i Danmark beholder sine stjerner i guiden.
Lysverket jubler over stjernen
Kjøkkensjef Christopher Haatuft ved Lysverket i Bergen sier de to siste årene har vært tøffe på grunn av pandemien.
– Med alt det slitsomme arbeidet folk har gjort, og flere uforutsette skjær i sjøen, passet det veldig bra å få en stjerne nå. Det er en fin måte å feire alt arbeidet folk har lagt ned, sier han.
Bergen har nå to restauranter med én stjerne. Haatuft sier han ikke hadde forventninger om stjerne i år.
– Nei. Vi har holdt på i ni år, og har jo forsøkt å gjøre det bedre og bedre for hvert år. Men vi hadde ingen forventninger i år, sier han.
Feiret med godteri og bobler
Restaurant Hot Shop i Oslo er en av de fire nye restaurantene med én stjerne.
– Det har mye å si, vi får en klapp på skulderen for arbeidet vi og de ansatte legger ned. Det er en pris som kanskje er med og rekruttere flere til bransjen. Det er noe vi sårt trenger, sier Siri Haslund, som driver Hot Shop sammen med Jo Bøe Klakegg.
Mens han var på plass i Stavanger, var Haslund hjemme i hagen med ungene.
Godteri til barna og bobler i glasset til de voksne ga god stemning også der.
– Det er helt fantastisk, men veldig uventet å få stjerne, sier Haslund.
Renaa ikke skuffet
Maaemo i Oslo er altså Norges eneste restaurant med tre stjerner i den prestisjetunge guiden. Før utdelingen mente ekspertene at kun én restaurant kunne tenkes å oppnå samme status i kveld: Re-Naa i Stavanger.
Re-Naa fikk to stjerner i 2020. Ifølge kokk og eier Sven Erik Renaa har det gått for kort tid til at Michelin ville oppgradere restauranten allerede nå.
To stjerner er mer enn godt nok for ham.
– Helt amazing. Vi er superfornøyde med å beholde to stjerner. Jeg er superstolt, og det er ingen hard feelings for at det ikke ble tre, sier han etter utdelingen.
Tre priser til Heidi Bjerkan
Kjøkkensjef Heidi Bjerkan står bak både Credo og Jossa Mat og Drikke i Trondheim.
Hun var strålende fornøyd med at teamet hennes hanket inn både utmerkelsen Bib Gourmand, grønn stjerne og serviceprisen. Særlig den siste prisen er hun glad for.
– Den viser at vi får gjestene våre til å føle seg vel. Folk skal senke skuldrene og nyte kvelden. Det handler om så mye mer enn mat, sier hun.
Grønn stjerne er en pris for bærekraftig drift.
– Det er fundamentet i alt vi holder på med. Med maten, hvordan vi dyrker den, men også hvordan vi har det på jobb. Vi er opptatt av å ha et bra arbeidsmiljø, sier Bjerkan.