- og før årets stortingsvalg gjør også svært mange norske politikere det samme: Bruker internett for å drive valgkamp.
På nettsamfunn som
og legger mange ut informasjon om saker de er opptatte av, og får respons - ofte etter bare noen sekunder - av andre brukere.På
legger mange politikere ut filmsnutter hvor de sprer sitt politiske budskap, og mange har egne blogger - enten på partienes nettsider eller hos andre blogg-leverandører.- SV, KrF og Venstre er gode
Men ikke alle er like gode. Noen av de minste partiene er faktisk best, mener skribent og valganalytiker Svein Tore Marthinsen.
- Jeg har gått gjennom de ulike partiene og synes SV, KrF og Venstre ligger godt framme i forhold til posisjonering på internett. Det kan henge sammen med at disse partiene kanskje har vanskeligere å nå gjennom i de tradisjonelle kanalene, mener han.
Marthinsen uttaler seg om de sentrale partiorganisasjonene. NRK har undersøkt hvor tilstedeværende listetoppene i Rogaland er på nettsamfunn.
- Viktig
SV kommer riktignok godt ut av den uformelle internett-eksamenen, fordi Hallgeir Langeland både er på Facebook og har sin egen blogg. Men den ubestridte vinneren er Høyres Bent Høie.
Han har blogg, er på Facebook, men også på twitter.
- Vi skal fortsatt møte folk i gatene, men internett er på en måte en helt ny gate som det er viktig å være til stede på, sier han.
Har blogg: Hallgeir Langeland (SV).
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIXPå twitter: Bent Høie (H).
Foto: NRKHan opplever ofte at brukere gir ham umiddelbar tilbakemelding på synspunkter han deler med sine venner og "følgere" (se faktaboks).
Tilbake på landsbasis mener Marthinsen at Frp er ganske dårlige.
- Frp bruker kanskje ikke nettet slik det bør brukes - nemlig for å få dialog. Partiet bruker nettet mer enveis, mener han.
- Må ha nok tid
Frps Solveig Horne og Ketil Solvik-Olsen har Facebook-profiler, men har ikke blogger. Øyvind Vaksdal ender på null. Ingen av Frp-erne er på twitter.
- Nei, vi er kanskje ikke det. Jeg var tidlig ute på Facebook og har prioritert det, men mener en må bruke tid dersom en skal være til stede på nettet. Derfor har jeg latt være til nå, men kanskje senere, sier hun.
KrFs Dagfinn Høybråten og Kjell Arvid Svendsen har egne blogger på partiets nettsider, men ikke Facebook-profiler. Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og Gunnar Kvassheim (V) har Facebook-sider, men ikke egne profiler. Ingen av dem har blogger eller er på twitter.
Ap-erne Eirin Sund og Torfinn Opheim er på Facebook, mens Tore Nordtun ikke markedsfører seg på noe nettsamfunn.
- Internett blir ikke "klart"
Øyvind Solstad.
Foto: Eirik Solheim/creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/Mens Marthinsen mener internetts betydning for valgkampen er noe overvurdert, skrur
s Øyvind Solstad opp båndbredden til det maksimale.- Jeg vet ikke om dette valget blir avgjort på nettet, men det er i så fall det siste som IKKE blir avgjort på nett, mener han.
Og politikerne har er ingen grunn til å sette internett på vent, mener Solstad.
- Det nytter ikke å sitte på gjerdet og vente til internett er "klart". Obama var den første som brukte nett i valgkampen. De norske politikerne som bruker nettet nå, er de første i Norge. Det gjør ingenting å gjøre feil. De som prøver, kommer til å komme mye lenger enn de andre, fastslår han.