NRK Meny
Normal

Disse køene vil de ha vekk

– Reisende vil merke forskjellen allerede fra sommeren av, sier lufthavndirektør.

Sola-kø

TETT TRAFIKKERT: Området rundt flyplassen på Sola, slik det kan se ut når mange har et fly å rekke.

Foto: Anders Fehn

Fredag ettermiddag, og du begynner å bli nervøs. Klokka nærmer seg boarding, og kameraten som kjører deg til flyplassen kommer ingen vei på grunn av tett trafikk i Sola-området. Høres dette kjent ut?

Nå har Avinor og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) klekka ut planen for hvordan det skal bli enklere å la bilen stå hjemme når du skal til flyplassen på Sola.

Leif Anker Lorentzen

OPTIMIST: – Motivasjonen og iveren etter å få dette til er absolutt til stede hos de involverte, sier lufthavndirektør Leif A. Lorentzen.

Foto: Erik Waage / NRK

Det må bli enklere å velge kollektive løsninger foran privat skyss, mener de.

Sist onsdag arrangerte fylkesordføreren et møte med lufthavndirektør Leif A. Lorentzen og ulike transportaktører for å finne ut hva som kan gjøres.

– Tilbakemeldingen fra de reisende er at kollektivtilbudet er for tynt slik det er i dag. Det er det vi nå ønsker å gjøre noe med, sier lufthavndirektør Lorentzen.

Sømløse billetter og mer markedsføring av kollektiv transport skal få flere til å velge buss og tog når de reiser til Sola flyplass.

– Det betyr større samarbeid mellom transportaktører, kommuner og Avinor. Et slikt samarbeid burde kanskje vært på plass allerede nå, sier han.

Kolumbus og NSB snakker sammen

Kolumbus og NSB var del av møtet sist onsdag. Et mulig samarbeid mellom de to aktørene omkring transport til og fra flyplassen har vært utforska før.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) 2016

ØNSKER FORTGANG: Får fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) det slik hun vil, blir det forandringer i kollektivtransporten til Sola flyplass allerede om noen måneder.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Foreløpig har det blitt med samtalene, men det kan nå være bevegelser å spore.

– Vi er utålmodige. Vi opplever at NSB og Jernbaneverket er opptatte av å være med som en forpliktende del av det samarbeidet det er snakk om, sier Ege Tengesdal.

Mener folk må endre holdning

Kristoffer Handeland (25) ble kjørt til flyplassen tidlig om morgenen for å rekke et helikopter.

Noen timer senere, når vinden har gjort det umulige å få reise ut i Nordsjøen, står han utenfor helikopterterminalen og venter på å bli kjørt hjem igjen.

– Det er slik jeg kommer meg til flyplassen; enten får jeg noen til å kjøre meg, ellers tar jeg taxi, sier Handeland.

Kristoffer Handeland på Sola flyplass

LIKER IKKE BUSS: – Bussrutene passer ikke meg. Jeg er nok ikke den kollektive typen, sier Kristoffer Handeland (25).

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Han er ikke alene. Kollektivandelen til og fra Sola lufthavn er på 17 prosent. For lavt, synes fylkesordfører Ege Tengesdal.

– Det må en bevisstgjøring til rundt kollektive løsninger i Rogaland. Du kommer ikke til døra med bussen, men det er bare så vidt. Flere må ta løsningene som allerede finnes i bruk, sier hun.

Flere reisende betyr lavere pris

En voksenbillett fra Stavanger sentrum til flyplassen koster i dag 120 kroner, mens en tur/retur billett koster 180 kroner.

– Det er altfor dyrt å busse. Det er for dyrt i forhold til hvor lang tid det tar å reise kollektivt, sier Handeland.

Ege Tengesdal mener prisargumentet ikke kan brukes.

– Jo flere som tar kollektivtilbudet i bruk, jo lavere blir også prisene.