Disse duppedittene kommer i 2016

Gunnar Crawford jobber med tekniske nyvinninger i Lyse. Her forteller han hva vi kommer til å ta i bruk det kommende året.

Gunnar Crawford

Gunnar Crawford er forretningsutvikler i Lyse, og jobber med å finne de tekniske nyvinningene vi skal ta i bruk.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Året 2015 ble ikke så stort når det gjelder nyvinninger, det var mest forbedringer av allerede kjente tekniske apparater. Men stadig mer av de tingene vi har, er på internett. Som for eksempel kaffemaskinen din som forteller deg på internett at du må fylle på kaffe, rense maskinen eller skrifte filter, sier Crawford.

HoloLens

HoloLens er briller med innbygd data og grafikk.

Foto: Microsoft

I 2016 gleder Crawford seg til en nyvinning fra Microsoft. Mens Apple i 2015 hadde AppleWatch som sin største nyvinning, kommer Microsoft nå med HoloLens. Dette er briller med innebygd grafikk, slik at når en ser gjennom brillene, kommer grafikken oppå det du ser.

–Dette kan brukes i en arbeidssituasjon der det er nødvendig å ha armene frie, eller til ren underholdning. Det er mulig å gå rundt i byen og spille data samtidig, sier Crawford.

Dette er et første steg i en ny måte å forholde seg til datamaskiner og den virtuelle verden på. Det blir utstrakt bruk av stemmestyring og du slipper tastatur og trykke på små mobiler som vi gjør nå, sier Crawford.

Mobil betaling

Hva kommer vi ellers til å merke i 2016?

En mobiltelefon over en betalingsautomat

Crawford forventer mer betaling via mobil.

Foto: Petter Sommer / NRK

–Jeg har stor tro på mobil betaling, i større grad enn det vi har i dag. Det er tjenester som Vips og andre programmer som gjør det lett å overføre penger til hverandre. Men det som aldri har slått helt an, er betaling med mobil i butikk. Det tror jeg kommer, hvis de klarer å bli enige om en form for standard. Det vil nok komme, sier Crawford.

Selv-lærende data

Crawford viser til at nytt utstyr som kommer, må være enkelt å bruke for at mange skal prøve det. Teknologiske nyvinninger må pakkes inn på en slik måte at alle kan ta det i bruk, uavhengig av livssituasjon. Så det må være enkelt å bruke og det må være fristende å ta i bruk.

Crawford forteller at det er noen større trender som vi har hørt om i flere år, som selvlærende datamaskiner. Dette blir veldig viktig i det øyeblikket vi skal ha selvkjørende biler f.eks.a må datamaskinene kunne ta til seg informasjon som de tidligere ikke har tolket.

Biler har vært det største temaet på den store teknologimessen i Las Vegas de siste årene, men de sliter litt med å få det til, sier Crawford.

Flere nyheter fra Rogaland