Hopp til innhold

Savner konsekvenser av å spre nakenbilder

– Det burde ha vært straff for alle som delte et slikt bilde, sier Vår Synnøve Jacobsen. Nylig ble en 15-åring anmeldt for å dele en seksualisert video av en medelev.

Vår Synnøve Jacobsen

Vår Synnøve Jacobsen mener ungdommer trenger å vite mer om konsekvensene på det som skjer når man deler et nakenbilde eller en seksualisert video på nett.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Nesten halvparten av alle ungdommer mellom 13 og 18 år har blitt spurt om å sende eller dele et nakenbilde av seg selv, viser en undersøkelse gjort av Medietilsynet.

Fire av ti i samme aldersgruppe, har selv fått tilsendt nakenbilder av andre, og 12 prosent har sendt eller delt et nakenbilde på nett.

I Rogaland er nå en 15 år gammel gutt anmeldt, etter at han delte en seksualisert video av en medelev på Snapchat.

Mor til jenta anmeldte dette umiddelbart, og gutten fikk beslaglagt både mobil og PC. I tillegg ble flere som hadde delt videoen kontaktet av politiet, og har enten hatt samtale med politiet eller med foreldrene.

Ungdommer Revheim skole

Ungdommene Emilie Linnea Dale (f.v.), Andrea Refsnes Vold, Vår Synnøve Jacobsen og Thea Endsjø Johansen ved Revheim kirke, mener ungdommene må ta mer ansvar når det kommer til deling av nakenbilder på nett.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det mener 10.-klassingene Vår Synnøve Jacobsen, Emilie Linnea Dale, Andrea Refsnes Vold og Thea Endsjø Johansen ved Revheim skole er bra.

– Om vi ungdommer, gjennom denne saken, får vite at det er det som er konsekvensene, er det veldig bra, sier Jacobsen.

Savner informasjon

De savner mer informasjon om straff og konsekvenser om hva som skjer om man deler et slikt bilde.

– Det er ikke alle som vet konsekvensene over hva som kan skje om man trykker send på et slikt bilde. Om det fantes konsekvenser og folk skjønte alvoret, tror jeg det hadde stanset, sier Dale.

– Jeg mener det må snakkes mer om. Det blir for lite snakket om på skolen, sier Jacobsen.

De er klar på at ungdommer, som dem selv, forsøker å være rebeller. De mener de burde ha vært mer ansvarsfulle.

– Noen av oss forsøker å skape spenning mellom folk på trinnet, mener Jacobsen.

– Det er ingen som reagerer om vi får tilsendt slike bilder i en gruppechat, mener Vold.

– Jeg tror ikke folk tenker over hva de sender og hvor dumt det er, sier Johansen.

– Vi må støtte hverandre

De mener deling av nakenbilder blant ungdom har blitt normalt, men sier de selv aldri ville ha sendt et.

– Det er spesielt normalt i store chattegrupper med gutte- og jentegjengen. Det burde ha vært straff for alle som delte et slikt bilde, mener Jacobsen.

De forklarer at det er veldig lett å spre dette bildet, og at det holder at du er med en annen person som tar bilder av telefonen din. Nå kan du til og med ta skjermdump på Snapchat uten at personen i andre enden ser at du tar det.

– Det kan påvirker unge mye. Vi som ungdommer må gjøre noe. Vi må støtte hverandre og vise andre hva som er feil og hva som er galt. Vi har selv ansvar for å få trender til å forsvinne, sier Jacobsen.

Statuerer eksempel

Leder for forebyggende enhet ved Stavanger politistasjon, Kathrine Sæland Roseth, sier at de i den aktuelle saken har hatt inne flere av dem som har delt bilde til bekymringssamtale.

– Sammen med foreldrene har de fleste innrømmet deling. Foreldrene er veldig overrasket, men er glade for at vi tar kontakt, sier Roseth.

Ifølge Oddgeir Høyekvam, leder for Operasjon Spiderweb, som er politiets egen nettpatrulje, handler disse sakene om svært unge folk som deler et bilde uten å tenke over konsekvensene.

– I denne saken har vi vært ute etter å statuere et eksempel, sier han.

Oddgeir Høyekvam

Leder av politiets egen nettpatrulje, Oddgeir Høyekvam, sier at politiet har vært ute etter å statuere et eksempel i saken hvor en 15 år gammel gutt er anmeldt for å ha delt en seksualisert video på Snapchat.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

På grunn av at gutten var under kriminell lavalder ble imidlertid saken henlagt.

– Alvorlig

Mor til jenta som opplevde at videoen ble delt, husker godt den aktuelle dagen i mars. Hun fikk en melding av dattera, hvor det stod at jeg måtte hente henne på skolen. Hun forstod umiddelbart at det var alvorlig.

– Det første jeg tenkte var at jeg måtte kartlegge hva som hadde skjedd og hvor alvorlig det var. At slike videoer blir delt er det verste vi og barna kan oppleve, sier hun.

NRK kjenner kvinnens identitet, men velger å anonymisere henne av hensyn til barna.

Videoen spredte seg som ild i tørt gress. I løpet av noen få dager hadde den blitt sendt over hele byen, til ungdommer i den aldersgruppen.

– Det var skremmende å se hvor fort den spredte seg, sier hun.

Bilde til sak om deling av nakenbilder av unge

Mor til jenta som opplevde å få en seksualisert video av seg selv delt på Snapchat, reagerer på hvor raskt videoen spredte seg.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Har fått stygge kommentarer

Hun bestemte seg for å anmelde saken allerede første dagen. Det er både hun og politiet glad for. Men det kom ikke uten en pris.

– I ettertid har hun fått ganske mange stygge kommentarer og meldinger slengt i trynet. Jeg håper de som deler slike videoer eller bilder setter seg inn i situasjonen selv. Hadde de syns det var greit om et slik bilde ble delt?, sier hun.