Dingsene som skal skaffe din stemme

Valgkamp betyr gratis ballonger, søtsaker og glansa papir i tilsynelatende ustoppelige mengder. NRK har gått gjennom partienes gadgets – og her er våre tips til hva du bør få med deg fra valgstand.

Valgkampmateriell Rogaland

Øverst fra venstre: Høyres stressball, KrFs handlenett, Sps overlevelsespakke for politikere, Frps ordførerkandidat i full (og nesten full) størrelse, SVs sykkel-takk-lapp, Miljøpartiets plant et frø, Aps spade og Venstres økologiske sjokolade.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Valglogo

Bevæpnet med mobildeksler, økologiske, veganske og halal søtsaker, frø, jord og overlevelsespakker for politikere kommer de til et kjøpesenter eller torg nær deg. De er politikere på velgerjakt.

Politikertorg i NRK Rogaland

Partiene var på plass allerede før klokka 06 onsdag morgen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Allerede før klokka 06 var partienes utsendte på plass i NRKs lokaler på Ullandhaug i Stavanger. Partiene fikk sjøl velge hvilken politiker de ville sende, og hva vedkommende fikk ha med seg, men tema var satt: dingser, brosjyrer og strategier på valgkampstand.

Redaksjonen har gått gjennom berget av papir, plast og annet materiale, og valgt én dings fra hvert parti. (Lista er for øvrig organisert alfabetisk).

1. Ap – rød lekespade

Spade fra Arbeiderpartiet
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Siv-Len Strandskog, Arbeiderpartiet
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Den røde plastspaden ordførerkandidat Siv-Len Strandskog deler ut i Sola, settes ikke i skyggen av hverken ballonger eller mobiltelefondeksel fra samme parti. Allsidig sak som kan brukes til å spa alt fra tørre matvarer til å drive (enkelt) hagearbeid.

– Er det fordi dere vil kalle en spade for en spade?

– Ja. Og vi vil ta et spadetak i Sola, sier Strandskog.

2. Frp – banner med ordførerkandidat i (nesten) full størrelse

Christein Wedler, Fremskrittspartiet
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Christian Wedler i Fremskrittspartiet i Stavanger er trolig en av partiets aller største ordførerkandidater. Et to meter høyt banner er ikke nok til å få kandidaten i full størrelse, men likevel er dette beint fram imponerende, mener redaksjonen.

Sannsynligvis det største banneret i byen.

– Vi har også epler. Vil du ha et eple? spør eplekurvbærer Leif Arne Moi Nilsen fra samme parti.

3. Høyre – «stressball»

Stressball fra Høyre
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Myk ball i plastmateriale som kan trene hånd, underarm og motvirke stress. Ytterst praktisk for Høyre-velgere som stanger i kø i BMW-ene sine, mener redaksjonen. (I Sandnes deler ordførerkandidat Thor Magne Seland ut brosjyrer hvor hans håndskrevne hilsen er trykka bakpå, men denne hadde måttet være håndskrevet på alle for å nå opp, journ.anm.)

– Ballen er spesielt fin for meg, som har drevet med klatring. Og barna synes den er kjekk å leke med, sier John Peter Hernes fra Høyre i Stavanger.

4. KrF – «Vi elsker Stavanger»-handlenett

Anne Kristin Bruns, KrF
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Viser sjølironi etter plastposeavgiften fra statsbudsjettet sist høst, der KrF støtta avgiften. Som for øvrig aldri blei innført. Kan dessuten brukes til mye mer enn sjølpisking, mener redaksjonen.

– Velgerne kan også bruke våre handlenett til å ta med seg alt de får fra de andre partiene. Det er praktisk for oss at det lyser KrF av dem når de går hjem, sier Anne Kristin Bruns fra Kristelig Folkeparti i Stavanger.

5. Miljøpartiet – «plant en blomst»-pakke

Erlend Kristensen, Miljøpartiet De Grønne
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Erlend Kristensen, Miljøpartiet De Grønne
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Miljøpartiet De Grønne (MDG) tilbyr planting av frø i økologisk jord og potte til alle som går forbi en av deres valgkampstander. Gjennomøkologisk og miljøvennlig aktivitet for naturbarn i alle aldre. Agurkurt er hurtigvoksende, og skal komme opp etter bare ti dager. Positivt for de utålmodige, mener redaksjonen.

– Dette minner oss om at man må så før man kan høste. Det får også fram vår satsing på økologisk andelslandbruk, og er en fin aktivitet for barna, mener Erlend Kristensen fra MDG i Sandnes.

6. Sp – overlevelsespakke for politikere

Overlevelsespakke fra Senterpartiet
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Egentlig ikke en valgkampdings, men likevel svært viktig for gjennomføring av valgkampen. Inneholder deodorant, tannbørste, tannkrem og drops som gir bedre ånde.

– Et slikt «survival-kit» er praktisk å ha når du skal stå lenge på stand. Du skal drikke kaffe og snakke med folk i en hel dag, poengterer Jarle Bø fra Senterpartiet i Randaberg.

7. SV – «takk for at du sykler»-lapp

Ingrid Kristine Aspli, SV
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Henges (av SV-politikere) på sykkelstyrer til tohjulinger som står parkert i det offentlige rom. Gjør at innsatsen til velgeren som går for transport på to hjul blir satt pris på, mener redaksjonen. Om lag 1000 er delt ut hittil i valgkampen. Kudos for at nye opplag trykkes opp etter hvert, slik at partiet ikke risikerer å ha mange igjen når valgkampen er over.

– Det minner oss også på hvor få sykkelparkeringer vi har, sier Ingrid Kristine Aspli fra Sosialistisk Venstreparti i Stavanger.

8. Venstre – økologisk, halal og vegansk godteri

Økologisk valgkampsjokolade fra Venstre
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Annamaria Gutierrez og Kolbein Haakon Lunde, Venstre
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Sjokoladen Venstre deler ut på stand er økologisk, mens vingummien er vegansk og halal. Det har vi aldri sett på stand før, og derfor var valget enkelt, mener redaksjonen. Partiet stilte for øvrig med politikerkorpsets mest imponerende ballonger – sånne som klovner har. Kolbein Haakon Lunde lagde både blomst i to farger og svane.

– Men ballonger er det bare barna som liker. Sjokolade liker alle, sier Annamaria Gutierrez fra Venstre i Stavanger.