Digi-pang

Det ble en pangstart i dobbelt forstand da kulturminister Trond Giske og samferdselsminister Liv Signe Navarsete åpnet det nye digitale bakkenettet i Stavanger i kveld.  

Kulturminister Trond Giske
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Den røde sløyfen og saksen var byttet ut med startpistol på restauranten Hall Toll hvor seremonien ble holdt.  Og det var ikke bare fra pistolen at det kom godlyd - lyden fra champagne-korkene var også med på å skape fest-stemning i Stavanger lørdag kveld.

Samferdselsministeren var stolt og glad for at det var den rødgrønne regjeringen som fikk  gleden av  å åpne det digitale bakkenettet selvom det ikke bare var hennes regjeringen som skulle ha æren.

- Men vi har handlekraft og klarer å gjennomføre det, sa hun i en spøkefull tone. 

Åpning av Digitalt bakkenett

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete, Adm.dir. Svein R. Aavik i Norges Televisjon og kulturminister Trond Giske.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

 

1000 mennesker har vært i arbeid for å få bakkenettet ferdig, og nå er 186 stasjoner på plass, men ennå er det 200 stasjoner som skal ferdiggjøres.  Det kunne Christian Skottun fortelle.  Han har vært leder for prosjektet. 

Det nye bakkenettet vil bety  flere kanaler, bedre lyd og bilde, og nye spennende tjenester som elektronisk programguide og digital tekst-tv.

-  Konsesjonen til bygging av nettet fikk Norges Televisjon 2. juni i fjor, og nå står 186 stasjoner ferdig - det var det ingen som hadde trodd, sier en stolt administrerende direktør Svei R.Aavik i Norges Televisjon.

Trond Giske
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

- Men konkurransen stasjonene imellom kommer til å bli mye tøffere med det digitale bakkenettet.  Vi vil nok se en del kanibalisering, tror kulturminister Trond Giske.

 Ferdig utbygd vil det digitale bakkenettet bestå av 452 sendermaster på fjelltopper og høydedrag rundt om i Norge. Fra mastene blir det sendt ut TV-signaler i luften, som kan mottas med antenne. Alle som i dag tar inn TV-signaler via en vanlig tak- eller bordantenne, blir direkte berørt av overgangen. For å ta inn digitale signaler må man skaffe seg en dekoder eller digital boks.

Og salget av den digitale boksen som må til for å ta inn TV-signaler fra bakkenettet var enorm i flere TV-forretninger i Stavanger sentrum lørdag.