NRK Meny
Normal

Dyrker salat uten sollys

Tor Tofte har allerede foretatt det grønne skiftet. Han mistet IT-jobben i et oljefirma i høst, men fant raskt ut hva han ville drive med: Salat.

Salatkonteiner Østre bydel Tor Tofte

INGEN VANLIG KONTEINER: Her inne, omgitt av kunstig lys, er Tor Tofte i gang med salatproduksjon – som kan bli tatt i bruk på Mars.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det var like før jeg begynte å søke på nye IT-jobber, men vi hadde kommet i gang med dette prosjektet. Da var det bare å stå på, og da vi fikk innpass i Mathallen fikk vi en gyllen mulighet der, sier Tofte.

– Her i konteineren dyrker du salat uten sollys?

– Jeg bruker kunstig lys, og plantene står kun i vann, med rett pH-verdi og næringsinnhold, sier han, og legger til at kun 10 prosent av vannet fra vanlig dyrking blir brukt i hans system.

Salat på Mars

Konteineren hans er en av attraksjonene på Urban mat-safari i Østre bydel i Stavanger, som foregår i dag. Ved et gammelt industribygg, vegg i vegg med Mathallen, kan du få med deg smakebiter fra småskala matproduksjon.

– Dette konteiner-systemet er en kjempebonus for miljøet – helt sprøytefritt, og kan plasseres hvor som helst, om det er inne i ei hule eller på Sydpolen, sier han.

Eller på andre planeter, skulle vi komme så langt.

– Det stemmer at det er et slikt system de vurderer å bruke på Mars en gang, ja.

Framtida er spiselig

Anders Almesveen er koordinator i Urban sjøfront, som er medarrangør for mat-safarien på Storhaug. Han snakker om framtida i Østre bydel, og ifølge ham selv er framtida mat.

Anders Almesveen i Urban Sjøfront

HAR TROA: Anders Almesveen i Urban Sjøfront mener mat kan være en av bærebjelkene i Østre bydel i årene som kommer.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er en del lokaler som står tomme rundt omkring her. De har vi lyst å programmere til noe som gagner byen og bydelen.

Krakker, boder og en gammel Volkswagen Transporter står klare til i dag, når «Urban mat-safari», en del av Impact Week, går av stabelen.

En kombinasjon av forskning, produksjon, dyrking og arrangementer skal framheve Østre bydel i framtida, ifølge Almesveen.

– Vi har lyst til å gi en sniktitt, en «teaser», om hvilke visjoner vi har for dette kvartalet. Det grenser til den eksisterende Mathallen, som var først i løypa når det gjelder dette bygget.

Og visjonene til «mat-safarien» er av den smakfulle sorten.

– Her får du hjemmefritert blå nachos, jamaicansk, italiensk og «karmøyansk» mat. Alt mulig, sier Almesveen.

Gitt opp IT, satser grønt

Tor Tofte ga opp å komme tilbake i IT-bransjen, og lever i en konteiner for tida – bokstavelig talt. Nå vil han gjøre noe han mener er mer fornuftig enn hva han dreiv med før – hjelpe miljøet.

– Vi satser på å nå ut til hele Norge etter hvert. Det er kjempegøy; det er nesten så jeg har vanskelig for å gå og legge meg om kvelden! IT har jeg nok forlatt for godt, sier Tor Tofte.

Urban mat-safari

HER SKJER DET: Et stort lager, vis-à-vis Mathallen på Storhaug, er vert for den urbane mat-safarien i Stavanger i dag.

Foto: Øystein Otterdal / NRK