– Grilling er ein av dei eldste metodane me bruker for å tilbereda mat, og det har kome mange fleire typar grilling i det siste, alt frå american barbecue smoker til vanlege kulegrill.
Kokk Magne Christensen fra Gastronomisk institutt demonstrer eit utvalg av griller i samband med oppstart av eit nasjonalt grillsenter i Stavanger.
Han meiner likevel ikkje det er naudsynt med avansert utstyr for fantastisk resultat. Det einaste du treng er å smøre kjøtet med fukt og smøre deg sjølv med tålmod.
Nøkkelen er nemleg å bruke god tid...
- LES OGSÅ: Grill riktig, hold deg frisk
- LES OGSÅ: Test av ti minigriller
- LES OGSÅ:
Denne feilen er veldig vanleg
– Ved å bruke for høg temperatur så har ein ikkje kontroll, me som er kokkar har det litt i fingrane. Me ser og høyrer kva som skjer, og veit når kjøtet eller fisken er ferdig.
Grille i påska? Prøv noen av grilloppskriftene fra NRK Mat
- Entrecôte med gorgonzolasmør
- Kveitekotelett med asparges
- Svinefilet med blåmuggost- og pistasjsmør
- Vannmelon med fetaost
Dette er ikkje like enkelt for hobby-grillarar, og difor er det ekstra viktig å pludre med maten, ifølge grillmesteren.
– Før var det mest norsk pappa-grilling men masse tennveske og maten på alt for tidleg, driv ikkje folk med dette lenger?
– Joda, dei gjer det. Og dette er særleg typisk ved bruk av eingongsgrill. Som kokk så må eg seie eg synst det skulle vore forbode. Det øydelegg så mykje mat, det å bruke alt for høg temperatur.
LES OGSÅ:-Grill med gass eller kull
Kreativ grilling
– Eg griller faktisk mykje i peisen! Det er mange måtar å grille på, det viktigaste er å bli kjent med det utstyret ein har. Du treng ikkje eit produkt til mangfoldige tusen for å grille bra. Du kan få eit fint resultat på ein grill til 400 kroner.
- OPPSKRIFT: Grillet entrecôte med gorgonzolasmør
- OPPSKRIFT: Grillet og einerrøykt makrell med sitron og bacon
Heller ikkje kjøtet treng å vera av det dyraste slaget, meiner han.
– Det å grille indre- Og ytrefilet er eigentleg berre bortkasta. Kjøp heller litt billegare stykker.
Og bruk god tid!