Dette blir Rogalands høyeste tårn

Med sine 80 meter blir Ørnen, Kongeparkens nye attraksjon, Rogalands høyeste bygg. Prislappen er på hele 33,8 millioner kroner.

Ørnen i Kongeparken

Ørnen ruver 80 meter over bakken, og skal bli en av Kongeparkens største attraksjoner, håper Håkon Lund.

Foto: Kongeparken

– Til 30 års-jubileet ønsket vi et landemerke, noe som kunne sees på lang avstand og som gav utsikt over hele Jæren, sier Håkon Lund, lekemester i Kongeparken.

Fornøyelsesparken på Ålgård åpna nemlig dørene den 16. mai 1986. Da hadde byggearbeidet en prislapp på 250 millioner. Nå, 30 år etter, koster den siste attraksjonen en åttendedel av den summen. Ørnen, levert av den nederlandske karusellfabrikken KMG, kostet hele 33,8 millioner kroner.

Håkon Lund, daglig leder i Kongeparken

Håkon Lund, daglig leder i Kongeparken.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

I år åpner parken på skjærtorsdag, og Ørnen skal være klar til den 16. mai.

– Kan bli fremtidens olje

– Målet er å ha opplevelser som trekker turister til Rogaland hele året. Vi er overbevist om at satsingen på turisme kan bli fremtidens olje for Rogaland, sier Lund.

I så fall er Ørnen det største oljefeltet på sokkelen han, og beskrives slik:

«Ørnen er 80 meter høy og veier 150 tonn. Med to store armer på hver side løfter den to gondoler som hver tar 10 personer. Gondolene er festet i spesiallagde wirer som er laget av kevlar. Når gondolen kommer opp på rundt 40 meter starter tårnet å rotere. Dette kombinert med en rotasjonshastighet på 70km/t og en totalhøyde på 80m, får du en ekstrem flytur.»

Ørnen
Foto: Kongeparken