Hopp til innhold

– Vi blir aldri gode nok

Antall akutte utslipp av råolje har gått ned på norsk sokkel, men både oljebransjen og Bellona er enige om at de kan bli bedre.

Oljevernøvelse - lense

Ved store utslipp av råolje brukes det lenser til å samle inn utslippene. Det trengs sjeldnere og sjeldnere ifølge en ny rapport.

Foto: Eva Sleire / NRK

– Vi blir aldri gode nok, men vi er blant de ledende i verden på sikkerhetsarbeidet og det gir jo utslag nå, sier fagsjef for miljø i norsk olje og gass, Egil Dragsund.

Det ble sluppet ut råolje på sjøen 22 ganger i 2012, såkalte akutte utslipp. Det er 12 færre enn forrige år. Det viser en ny rapport fra Petroleumstilsynet. Og selv om trenden viser at det blir færre utslipp er svingningene fra år til år litt for store til at Bellona er fornøyd.

– Bare en del av et større bilde

– Det er selvfølgelig en gledelig utvikling, men det viser bare en del av et større forurensingsbilde som ikke nødvendigvis går i riktig retning, sier fagrådgiver Carl Kristensen i miljøorganisasjonen.

For selv om mengden av olje som har havnet på sjøen gjennom akutte utslipp er historisk lavt er ikke Kristensen fornøyd med at kjemikalieutslippene blir liggende på samme nivå som tidligere.

– Vi ser jo ikke tilsvarende forbedring i utslipp av kjemikalier og andre typer utslipp, så det er for tidlig å konkluderer med at det blir mindre utslipp en tidligere.

For selv om antall akutte utslipp (ikke planlagt forurensing av betydning som skjer plutselig og uten tillatelse red.anm.) går ned har tidligere rapporter vist at mengden forurenset vann som slippes ut vært høyt.

Les også: – Utslippene er skremmende og fullstendig uakseptable

Tror bøter er riktig incentiv

Karl Kristensen i Bellona

Karl kristensen er glad for at det er færre akutte utslipp, men han mener det fremdeles er en stor jobb å gjøre.

Foto: Bellona

Bransjen selv håper nå at også dette tallet skal gå ned de neste årene fordi et prosjekt med å tette sprukne avfallsbrønner begynner å få resultater.

– Vi har stoppet de store lekkasjene fra injeksjonsbrønnene, men allikevel er det en del mindre hendelser som fører til at man får utslipp av kjemikalier. Dette gjør vi noe med nå og antar at dette vil bedre seg de kommende årene, sier Dragsund.

Men selv om bransjen sier det jobber mye med å stoppe utslipp tror Kristensen at det må sterkere lut til. Han tror bøter som gis til selskaper for å ha sluppet ut olje og kjemikalier er nødvendig for å skjerpe oppmerksomheten fra oljeindustrien.

– Vi har lenge stilt spørsmål til oljebransjens evne og vilje til å ta dette på alvor. Det er jo og grunnen til at vi har jobber aktivt inn mot tilsyn og politi for å bidra til at de legger økt press på industri for å prioritere den type tilsyn, og det har vi håp om at skjer.

Skjerper oppmerksomheten

Bare i oktober har Statoil fått to bøter for utslipp, en offshore og en ved Sture-terminalen på land. Og selv om Dragsund i Norsk olje og gass ikke vil kommentere enkeltsaker tror han negativ oppmerksomhet av den typen får bransjen på tå hev.

Les også: Millionbot til Statoil for giftlekkasje

Les også: Statoil ilagt bot på 10 millioner for kjemikalieutslipp

– Jeg vil ikke gå inn i enkeltsaker, men det er klart bøter og negativ omtale skjerper oppmerksomheten i bransjen. Det langsiktige arbeidet med å utvikle forebyggende tiltak foregår imidlertid uavhengig av det, avslutter Dragsund.