NRK Meny
Normal

Det kan bli tiggeforbud i Stavanger i sommer

Høyres gruppeleder i Stavanger tror det er flertall blant politikerne for å forby tigging. Han vil ha forbudet inn i politivedtektene før sommeren.

Tigger

Stortinget har bestemt at hver kommune kan avgjøre om de vil ha tiggeforbud.

Foto: Anette Karlsen / NTB/Scanpix

– Det kan bli forbudt å tigge i Stavanger allerede denne sommeren, sier Høyres gruppeleder, John Peter Hernes.

Regjeringen har fått flertall for å la kommunene innføre tiggeforbud. Kompromisset ble klart i ettermiddag etter intense forhandlinger mellom Senterpartiet og Regjeringen.

Tror på flertall i Stavanger

Samtidig skal et nasjonalt forbud mot tigging utredes og kan bli vedtatt av Stortinget allerede til neste år. Kommunene kan iverksette lokale forbud allerede denne sommeren.

John Peter Hernes

John Peter Hernes, gruppeleder i Stavanger Høyre.

Foto: Maren Ege Tjoflåt / NRK

Hernes vil nå prøve å få et forbud inn i politivedtektene for Stavanger før sommeren, og tror det er flertall blant politikerne for det.

– Jeg regner med at flertallet i Stavanger vil være det samme som på Stortinget. Jeg håper og tror at det blir vedtatt i Stavanger også, sier han.

Politiet avgjør prioriteringen

Både Politidirektoratet og Oslo politidistrikt ønsket et nasjonalt forbud. Stavanger-politikerne vedtok i fjor å «gå i dialog med politiet» om registrering av tiggere.

– Det vil selvsagt være opp til politiet om de vil prioritere å bruke ressurser på å håndheve et slikt forbud. Dersom politiet ikke mener det er et stort problem trenger de ikke å prioritere det, sier han.

Er det et stort problem?

– Akkurat i dag ser det ikke ut som det er et stort problem, men dette er noe som kan svinge fra år til år, og fra sesong til sesong. Det er nyttig å ha et forbud som kan benyttes om det trengs, sier Hernes.

Han håper forbudet kan bli vedtatt i Stavanger før sommeren.

– Det haster og det kan hende det ikke går denne sommeren. De siste møtene før sommeren har fulle sakslister, så det kan hende det ikke blir vedtatt før til høsten, sier Hernes.

– Endelig!

Bystyremedlem Tore B. Kallevig fra Fremskrittspartiet gleder seg over dagens stortingsvedtak.

– Dette har Stavanger Frp kjempet for lenge, og nå ser det endelig ut til å kunne bli en realitet, skriver han.

Justispolitisk talskvinne i Venstre Iselin Nybø advarer samarbeidspartnerne mot det hun kaller en «quick fix» mot problemene med tigging og fattigdom.

– Venstre frykter nå at en uverdig og hard debatt om kommunalt tiggerforbud i landets kommunestyrer vil forverre situasjonen for romfolk, fattige og folk på gata, sier Nybø til NRK.