NRK Meny
Normal

Det kan bli forbudt å raste på Preikestolen

Rasteforbud og sluser kan bli innført på Preikestolen hvis det blir et problem med for mange ute på stupet på en gang.

Prekestolen

Økt besøkstall er årsaken til at slike tiltak bør vurderes.

Foto: NRK

Ole Tom Guse

Ole Tom Guse er ordfører i Forsand.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Andre tiltak vurderes også for å styre den enorme strømmen av turister, skriver Stavanger Aftenblad.

I fjor hadde den populære turistattraksjonen besøk av 250 000 turister. Det er en dobling på fire år, og de ekstreme tallene vil bare fortsette å stige tror Leif Magne Kleppa, som sitter i styret til Stiftelsen Preikestolen. Det samme tror ordføreren i Forsand Ole Tom Guse.

– Besøkstallet kan bli både doblet og mangedoblet sammenlignet med i dag. Kurven vil definitivt gå til himmels. Det trengs tiltak på både kort og lang sikt, sier han til avisa.

Seminar om problematikken

Guse og Kleppa har deltatt på et seminar som tok for seg Preikestolens vekst. Der ble det diskutert hva masseturismen gjør med fjellknatten, og hva som kan gjøres fremover.

I et gruppearbeid som ble gjennomført på seminaret ble det lagt frem en rekke forslag til hva som kan gjøres. Ingen avgjørelser er tatt, men dette er en pekepinn på hva som kan gjøres med den enorme turistmaskinen.

Etter gruppearbeid kom forslagene på rekke og rad. Ingenting er besluttet, men tiltakene er aktuelle hvis trengselen blir for stor.

Forslagene som ble lagt frem:

1. Sluser som bare slipper gjennom et visst antall mennesker ut på selve Preikestolen, hvor det maksimalt er plass til 1000 om gangen. Underholdning med historiefortelling, slik at det blir kjekt å vente.

2. Forbud mot rasting ute på Preikestolen, slik at folk ikke blir sittende der i timevis. Turistverter som henviser folk til å spise nisten andre steder.

3. Spre turisttrafikken utover døgnet, og hele året. Billigere å parkere tidlig og seint på dagen, eller utenom høysesongen. Det arrangeres for tiden vinterturer og trugeturer hver uke. Nye bussruter til sommeren gjør det mulig å utnytte at det er lyst nesten hele døgnet.

4. Pulpit rock app, en applikasjon som kan lastes ned på smarttelefon. All informasjon turistene lurer på. Sko, mat, drikke, vanskelighetsgrad, fasiliteter, overnatting, hvordan komme dit, når det er best å gå.

5. Guider som kan fortelle om kultur, geologi, hvor langt det er igjen og annet. Tilrettelegging av rasteplasser utenom Preikestolen. Toaletter langs stien, og kjørbar vei fram til disse.

6. Preikestolen Nasjonalpark og et besøkssenter ved parkeringen, med salg av egnet utstyr til de som mangler blant annet sko og klær.

7. Etablering av Preikestolens venner.