Hopp til innhold

Dette kan bli forbudt i år

Det flotte været kan få konsekvenser for bål den 23. juni. Mye sol gjør det tørt, og Brannvesenet Sør-Rogaland er ennå ikke sikre på om det er greit å tenne på St. Hans.

St. Hans i Sandvågen i Stavanger

Mange markerer midtsommer, også kalt jonsok, med et bål 23. juni. Dette bålet er fra Sandvågen i Stavanger i 2007.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Nå har vi hatt en lengre periode med fint vær. Det har regnet litt de siste dagene, men det er likevel fremdeles tørt i bakken. Dette betyr at det er svært tørt ute i terrenget og faren for gress-, lyng- og skogbrann er svært stor, sier branninspektør Randi Hetle i en pressemelding fra Brannvesenet Sør-Rogaland.

Dersom godværet fortsetter, kan brannvesenet legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. Det kan bety bålforbud på St. Hans-aften 23. juni.

– Et totalforbud kan få konsekvenser for den tradisjonsrike feiringa. Totalforbud er noe vi vurderer fortløpende, sier Hetle.

Noe forbud er imidlertid ikke innført – foreløpig. Inntil det blir avgjort, ber brannvesenet folk om å melde fra til dem hvis de har tenkt å fyre opp.

Fristen for å melde fra er fredag 20. juni. Siden St. Hans-aften i år faller på en mandag, er det også tillatt å brenne bål lørdag 21.