Hopp til innhold

Oljeinvesteringene fortsetter å falle

Det er fortsatt svært krevende tider for oljeindustrien, det viser tall fra bransjen selv. De tror på fortsatt etterspørsel fordi klimapolitikken kan gi økt behov for norsk gass.

Illustrasjonsbilde

Det går sakte mot bedre tider tror oljebransjen, men investeringene fortsetter likevel å falle frem mot 2018.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Krevende, og tungt har vært stikkordene for oljenæringen siden 2014, og til tross for at mange mener bunnen er nådd, så er det ikke hurrastemning ennå.

Og selv om klimamålene viser at det vil være mindre behov for fossil energi, så klamrer norsk oljenæring seg til håpet om at det løser ut et stort behov for norsk gass, til fordel for kull.

– Av og til kan vi tro at verden ser ut som her hos oss, men det gjør den nok ikke, var beskjeden fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han presenterte konjunkturrapporten for Norsk olje og gass.

Ser mot nord

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tror det tar seg opp for oljebransjen fremover, dog saktere enn forventa. Han tror norsk gass vil være etterspurt fremover for at verden skal nå klimamålene sine. Her står han foran Goliat-plattformen i Hammerfest.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Han peker på norsk energibruk som for det meste er fornybar, og norsk bruk av elbil som er uten sidestykke i verden.

Men det betyr ikke at det er slik utenfor Norges grenser. Som sjef for bransjeorganisasjonen mener de tvert imot at norsk gass vil være en del av nøkkelen for å nå klimamålene. Og for å få nok gass, så vil de ha nye områder.

– Når vi ser frem mot de neste tiårene ligger mye av potensialet for fremtidig verdiskaping og arbeidsplasser i nord. I havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen kan det ligge betydelige ressurser, sier Schjøtt-Pedersen.

Han ber derfor om at det settes i gang en konsekvensutredning neste stortingsperiode. Noe som kan vise seg å bli vanskelig all den tid sterke stemmer i både LO, Arbeiderpartiet og lokalt i Nordland sier klart nei.

Har kuttet

Nedgangen i bransjen de siste årene har tvunget frem store kutt i kostnadene, og nivået er nå venta å ligge på 143 milliarder kroner i året neste år, og 131 milliarder i 2018. Det er betydelig mindre enn toppnivået på 215 milliarder i 2014.

Det er likevel venta stor aktivitet, men på grunn av kostnadskuttene vil det brukes mindre penger enn tidligere på utbygginger.