Hopp til innhold

Det er sett ulv i Sirdal

– Folk på vinterferie skal frykte snøskred mer enn ulven, mener rovviltekspert.

Det er sett ulv i Sirdal. – Folk på vinterferie skal frykte snøskred mer enn ulven, mener rovviltekspert.

►SE VIDEO: Her viser den tidligere rovviltkontakten og dyreentusiasten John Arvid Ousdal frem ferske ulvespor i Sirdal.

Ulvespor

To ganger i løpet av en ukes tid er det gjort sikre observajoner av ulvespor i Sirdal.

To ganger i løpet av en ukes tid er det gjort sikre observasjoner av ulvespor i Sirdal.

Det bekrefter Jon Erik Skåtan i Statens Naturoppsyn overfor NRK.

– Forrige fredag ble det observert spor på Lunde i Sirdal. de gikk vestover. Så gikk det en uke, så kom dyret tilbake. Da ble det sett spor igjen omtrent på samme plassen, sier Skåtan.

Lokalkjente folk i Sirdal sier til NRK at sporet av ulven også ble sett i Austdal i Sirdal, og at flere personer også skal ha sett ulven.

Det blir også hevdet at mange skal ha forsøkt å følge ulvesporene på snøscooter.

– Har tatt prøver av avføringen

Det er usikkert når det sist ble gjort sikre observasjoner av ulv i Sirdal. Kjentfolk NRK har snakket med sier at de så ulv sist for fem, seks år siden.

Hulderheimen

Det er liten fare for at de som tilbringer vinterferien i Sirdal skal komme i nærkontakt med ulven, mener Statens Naturoppsyn.

Foto: Øystein Tjørhom

Det er tatt prøver av avføring fra ulven. Det gjør at Naturoppsynet kan finne ut hvilken ulv det dreier seg om.

– Det vi vet er at det har vært fire dyr som vi har greid å registrere på Sørlandet og i Telemark siden juli i fjor sommer. Det har vært fire forskjellige hanner. En av dem ble skutt i Telemark for fjorten dager siden, sier Skåtan.

– Skjer ikke ofte

Skåtan forteller at det ikke er vanlig å observere ulv i Sirdal.

– Så langt vest er det ikke så ofte. De går egentlig til Sirdal og snur. Det har vi en del eksempler på fra Kvinesdal og kanten mot Sirdal, men det er rundt ti år siden det var litt regelmessige observasjoner, sier han.

Det er ikke fritt fram for å drive jakt på ulven.

Ulv skutt i Telemark

Ulven som er sett i Sirdal tilhører trolig den samme flokken som ulven som ble skutt i Telemark for fjorten dager siden.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Naturforvaltningen har gitt fellingstillatelser på to dyr i Agder og Telemark. Et av de dyrene ble felt, så nå er det et igjen. Det er såkalt lisensfelling, slik at de jegerne som jakter på dem, må registrere seg som lisensjegere, sier Skåtan.

Denne uken er det vinterferie i skolene i Stavanger og Sandnes. Det betyr at det er mange som har tatt turen til Sirdal.

– Helt ufarlig

Statens Naturoppsyn synes ikke det er grunn til at folk skal passe seg for ulven.

– Nei, det er det ikke. De får passe seg for snøskred og slike ting, men ulven er veldig sky. Den trenger de ikke tenke et sekund på. De er så sky for folk, så det er helt ufarlig, sier Skåtan.

Derimot kan det jo tenkes, om du er veldig heldig, at du kan få øye på ulven.

– Det er klart at om du er oppe på vidda og ulven også er oppe på vidda, så har du selvsagt en mulighet for å se den på langt hold, men det er veldig sky dyr med veldig gode sanser som unngår å konfrontere folk, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland