Hopp til innhold

75 færre drosjeløyver i Stavanger-området

Drosjenæringa i Stavanger-området har lenge trygla politikerne om å begrense antall drosjeløyver. I dag blei de delvis bønnhørt.

Ellen Solheim

Ellen Solheim (KrF) leder samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune. Dagens møte var for øvrig hennes siste som utvalgsleder.

Foto: Anders Fehn / NRK

Antallet drosjeløyver på Nord-Jæren skal ned 15 prosent, bestemte samferdselspolitikerne i Rogaland i dag. Administrasjonens innstilling var ti prosent. Kuttet skjer på grunn av nedgang i antall passasjerer.

Svein Svimbil

Svein Svimbil.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Jeg er ikke fornøyd. På langt nær, var reaksjonen til Svein Svimbil, daglig leder i Stavanger Taxi, like etter møtet.

Han håper nå å få saken opp igjen i mai.

– Alle er enige om at det er for mange løyver. Alle er enig i om at vi bør redusere dem, men vi er uenige om tallet. Om dette er nok, får tida vise. Jeg hadde håpa at det skulle gå fortere ned enn dagens vedtak, sier Svimbil.

Har bedt om reduksjon i flere år

Drosjenæringa i Rogaland, og da særlig i Stavanger-området, har i flere år ment at det er delt ut for mange løyver til å kjøre drosjer. Sjåfører har uttalt at de må kjøre flere timer enn før for å tjene samme pengesum, og at det er flere biler som konkurrerer om det samme – og den siste tida, på grunn av oljekrisa, færre passasjerer.

Politikerne i samferdselsutvalget avgjør saken i dag.

VIDEO: Se hvorfor drosjesjåførene ber politikerne tildele færre løyver i Stavanger-området. (Bildet er fra desember 2013, under en av drosjenæringas aksjoner mot det de mener er for mange drosjeløyver i Stavanger-området.)

Utvalgets leder, Ellen Solheim (KrF) erkjenner næringas utfordringer, men mener politikerne har kommet drosjesjåførene og -eierne i møte.

– Vedtaket betyr om lag 75 færre løyver på Nord-Jæren, hvor problemet har vært størst, sier hun.

Solheim mener drosjene også kan hjelpe på situasjonen ved såkalt «dynamisk prissetting», altså at det blir billigere å kjøre drosje når.

– Hvis de setter ned prisen utenom rushtida, er det klart de kan få flere kunder, sier hun.

Løyvene blei fryst i august

Nedgangen i oljerelatert virksomhet har gjort situasjonen enda mer tilspissa, og i august blei antallet drosjeløyver fryst. Det vil si at løyver som av en eller annen grunn skulle bli ledige, ikke blir lyst ut.

Antall drosje- og reservedrosjeløyver, Nord-Jæren (2009-2014)
Foto: Rogaland fylkeskommune

Det er fylkespolitikerne som avgjør hvor mange drosjer som har lov til å kjøre på veiene. I forslaget til vedtak la administrasjonen opp til at antallet løyver på Nord-Jæren skal ned med ti prosent, og fem prosent for Sør-Jæren, inkludert Ålgård, samt Nord-Rogaland.

I løpet av møtet blei tallet for Nord-Jæren altså oppjustert til 15, mens tallet for de andre sentralene blei stående på fem prosent.