Designer-duo går retro

Designerne Arne & Carlos finner inspirasjon i bestemors lusekofter, norsk natur og gamle notater fra skoletiden.

Arne & Carlos bok
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

117 kvinner, i alle aldre, fant veien til Sola kulturhus i går kveld da de to designerne Arne Nerjordet og Carlos Zachrison holdt foredrag om hvordan de arbeider og blir inspirert til å lage nye kleskolleksjoner.

Notatbok
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

-Det finnes ikke grenser for hva som kan inspirere, sier Arne og viser fram boken sin med utklipp av alt mulig som kanskje kan komme til å inspirere ham til et nytt mønster til strikkeplagg.

Ja, for det er jakker, jumprer, skjørt og kjoler i strikk som gjelder for tiden.

-Vi bestemte oss for å satse på strikkeplagg etter utgivelse av boken om strikking som vi laget sammen med Husfliden i fjor, forteller Carlos, som er den som setter sammen kolleksjonene og ser de store linjene. – Arne tar seg av det kreative, sier han.

Carlos og Arne signerer bøker

Carlos Zachrison og Arne Nerjordet fikk det travelt med å signere bøker i Sola kulturhus.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Comme des Garçon

Firmaet ”Arne & Carlos” startet i 2002, og på den korte tiden har de klart å bli verdensberømte klesdesignere med visninger i New York, Paris og København. Det japanske motefirmaet Comme des Garçon skal selge dette års kolleksjon og de er også i forhandlinger med Urban Outfitters fra USA.

Klær til Mette-Marit

Stilen er skandinavisk, influert av natur og med innslag av kitch, humor og femininitet. De har flere ganger laget klær for kronprinsesse Mette-Marit.

Tradisjon blir trend

-”Made in China” lyder ikke lenger godt hos motefolk. Nå er trenden å jobbe ut fra tradisjon. Det går en bølge i moteverdenen mot å bruke tradisjonelle mønster og redesigne dem slik at de får nytt liv, sier Carlos.

Bunadselementer

Bunadsinspirerte fingervanter

På strikkekaféen var det mye fint håndarbeid å se.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Arne og Carlos har funnet mye inspirasjon i Husfliden.

-Vi har brukt mange bunadselementer i kolleksjonene våre. Ullapplikasjoner fra Etnedalsdrakten har blitt brukt på en kjole og vaffelsømmen på bunadsbluser har vi også benyttet på plagg for i dag. Herrebunadsjakker har blitt redesignet til moderne kåper for damer i fjorårets kolleksjon. Men, nå er det bare strikk som gjelder, sier Arne som elsker å gjøre en ny vri på gamle ting.

Elg i solnedgang

Elg og reinsdyr i solnedgang har fått en renessanse gjennom designernes strikkepakker som Norsk Flid selger i Norge.

Nå har amerikanerne også fått interesse for norske lus og reinsdyr i koftene. Urban Outfitters vurderer å selge strikkepakker i USA.

Damer ser på strikk

At det er stor interesse for strikking i Rogaland viste strømmen av kvinner på strikkekaféen etter foredaraget til Arne & Carlos.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK