Hopp til innhold

Derfor ble Neda og familien sendt ut av landet

Da politiet fant jordanske pass i leiligheten i mars ble det ifølge UNE praktisk mulig å sende ut familien Ibrahim. Et betenkelig tidspunkt, mener familiens advokat.

Dina og Neda Ibrahim

I løpet av natten tok politiet seg inn i huset til familien Ibrahim på Dale asylmottak. Dina, Neda Ibrahim og resten av familien er sendt til Jordan etter å ha fått avslag på asylsøknaden seks ganger.

Foto: Tine Poppe / Mari Friestad/NRK

– De har hatt plikt til å reise ut veldig lenge allerede. Vi har visst i flere uker at politiet har planlagt en tvangsretur i denne saken, men vi har ikke visst akkurat når det skulle skje, sier Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE) til NRK.

Etter å ha bodd på Dale asylmottak i Sandnes i ti år og fått seks avslag på oppholdssøknaden ble familien Ibrahim hentet av politi og sendt ut av Norge i natt.

– Noen ganger en det vanskelig for politiet å få det til når noen nekter å reise frivillig og holder papirene sine skjult hele tiden, sier Lyster, om hvorfor familien har blitt så lenge i landet.

Fant jordanske pass

I slutten av mars arresterte politiet Said Ibrahim, Nedas far. De foretok også en ransaking i huset deres på Dale.

Bjørn Lyster

Bjørn Lyster, informasjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE).

– Det som gjorde at politiet kunne begynne praktisk å planlegge tvangsreturen av familien er at de under ransakingen fant jordanske pass som familien har holdt skjult. Det er på grunnlag av de passene som ble funnet at politiet har kunnet begynne å arbeide med tvangsreturen som nå har blitt gjennomført, sier Lyster.

Faren i familien ble på bakgrunn av funnet siktet for å ha oppgitt feil identitet til myndighetene.

– Veier tyngre enn barnas beste

Det var også dette funnet som ble årsaken til at familien ble sendt ut, ifølge UNE.

– Å operere med falsk identitet er det som i Stortingsmeldingen «Barn på flukt» kalles tungtveiende innvandringsregulerende hensyn, som taler mot at tillatelse gis. Det betyr at selv om hensynet til barnets beste isolert sett tilsier at det skal gis tillatelse til å bli i Norge så har de likevel ikke fått bli på grunn av det, sier Lyster.

– Barnas beste er tillagt vekt, og er tatt solid inn i vurderingen. Det skal gjøres skjønnsmessige konkrete avveininger hvor man ser på barnets beste oppimot hva som er av innvandringsregulerende hensyn, sier han.

– Et påfallende tidspunkt

Arild Humlen advokatforeningen

Arild Humlen er familiens advokat.

Foto: NRK

– Det er slik at Oslo tingrett ønsket å vurdere om det skulle gis en midlertidig forføyning. Staten har åpenbart fryktet det og funnet ut at de skulle kuppe situasjonen ved å få uttransportert familien før tingretten hadde mulighet til å vurdere det, sier familiens advokat Arild Humlen til NRK.

Han har stevnet staten ved Utlendingsnemnda for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i denne saken. Humlen ble overrasket over nattens aksjon, og mener den kom på et svært påfallende tidspunkt.

Humlen forteller at fristen for å komme med de siste bemerkningen til Oslo tingrett gikk ut i dag. Dette i forbindelse med at dommeren skulle vurdere en kjennelse, som slår fast at familien ikke kan uttransporteres før det foreligger en rettskraftig dom.

– Dette skal hindre norske myndigheter å sende ut familien før rettssaken senere i høst. Derfor er det mangel på skjønn å sende ut familien nå, sier han.

– Ikke beskyttelsesbehov

Årsaken til at familien Ibrahim fikk avslag på asylsøknaden er som følger:

– Når det er en asylsak handler det om de har et beskyttelsesbehov. Det er det vurdert at de ikke har hatt. Ellers er det også viktig at det er foreldre som har operert med falsk identitet og gal nasjonalitet. De har holdt papirene sine skjult hele tiden og slik sett gjort det vanskelig for norske utlendingsmyndigheter, sier Lyster.

Han understreker at det ikke er UNE som har foretatt tvangsreturen, eller bestemt når tvangsreturen skulle skje.

– Det UNE har gjort i denne saken er å flere ganger vurdere om det er grunnlag for at familien skal få oppholdstillatelse i Norge. Det har vi vurdert hele seks ganger, fordi familien har bedt oss se på saken stadig på nytt. Vurderingen har hver gang vært at det ikke grunnlag for å gi dem opphold, sier han.

Hva tror du blir utfallet dersom rettssaken kommer opp til høsten?

– UNE har ingen grunn til å tro at det skulle være noe feil med de vedtakene som er fattet fra vår side i denne saken, sier Lyster.

Ibrahim barna i nærområdet til hjemmet sitt på Dale asylmottak - Dina, Neda, Nael og Zoher.

Ibrahim-barna i nærområdet til hjemmet sitt på Dale asylmottak. Dina, Neda, Nael og Zoher.

Foto: Tine Poppe