NRK Meny
Normal

Denne skolen får leksefri for å leke i snøen

Hva gjør en rektor når det har vært to vintre uten snø, og det hvite endelig legger seg? På Tau blir leksene satt på vent.

Tau skole

Snø som ligger i flere dager er sjelden kost på Tau i Rogaland. Rektor på Tau skole har derfor valgt å kutte alle lekser – utenom leseleksene – for at barna skal få nyte det hvite mest mulig. Bildet er tatt i et friminutt.

Foto: Åse Hultin Stople / Tau skole

– Det er stor aktivitet og masse glede, latter, smil og glade unger, sier rektor ved Tau skole, Solfrid Norland.

Tau skole

Fra friminuttet på Tau skole fredag formiddag.

Foto: Åse Hultin Stople / Tau skole

Denne uka gjorde hun noe utradisjonelt. Alle elever og foresatte fikk følgende gladmelding: «Kun leselekser i dag og ut neste uke. Vi oppfordrer til at barna får leke i snøen i stedet. Hilsen ledelsen ved Tau skole.»

På Tau i Rogaland er det ikke gitt at det kommer snø hver vinter. De to siste vintrene har vært tilnærma uten snø i ytre strøk. Det har vært kaldt (det vil si rundt null på rogalandsk) siden i slutten av desember, men i helga la endelig det hvite teppet seg over store deler av fylket.

Sjelden snøen ligger i mer enn noen timer

Er du barn på «feil» sted i Rogaland, kan det godt være at du vokser fra akebrettet du fikk til jul før du får brukt det.

SMS om leksefri

SMS-en som Tau skole sendte ut.

Og det var i lys av dette avgjørelsen blei tatt på Tau, sier rektoren.

– Vi satt og så snøen som drysset ned. Det er ikke så ofte vi får snø som blir liggende i noen dager. Vi må bare benytte oss av det, når vi bor på denne kanten av landet, sier Solfrid Norland.

Hun forteller om jubel fra elevene (fra første til sjuende trinn) og gode tilbakemeldinger fra foreldrene.

– De sier at det er et flott tiltak, som de applauderer, sier hun.

– En må gripe muligheten

Da NRK snakka med rektoren, var det friminutt, og elevene var ute.

– De renner på akebrett, kjelker og det de har tatt med seg hjemmefra. De bygger snøhuler og borger, og koser seg i snøen, sier hun.

Rektoren presiserer at tiltaket ikke er noe innlegg i debatten om leksefri, og kun ment som et hyggelig tiltak.

– Vi er en skole som har lekser, men vi kan av og til stoppe opp og gjøre en liten vri på det. En må gripe muligheten og hive seg rundt. Det skaper spontanitet og overraskelse i hverdagen, og det er bare positivt, mener rektoren.

Elevene på Grødem skole i Randaberg bruker minusgradene til å lage kunst i skolegården. I dag var det is-fest i storefri.

VIDEO: Tau skole er ikke den eneste i Rogaland som har gjort noe spesielt nå som snøen ligger. På Grødem i Randaberg bygde elevene slott og lykter av isblokker fra drikkekartonger.

  • Har du flere gode historier om vinteren? Send en e-post til rogaland@nrk.no