Denne MC-klubben skal holde fengselsfuglene lovlydige

STAVANGER (NRK): For Frode Ekanger snudde Røde Kors-programmet «Nettverk etter soning» et liv med rus og kriminalitet. Nå er han med på å starte MC-klubb som alternativ til det belastede MC-miljøet.

Frode Ekanger

Samfunnet sparer millioner for hver person som kommer seg ut av rus og kriminalitet. Frode Ekanger tror ikke han hadde greid det uten Røde Kors.

Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

– Jeg liker jo å kjøre og skru. Og alle røvere liker fart og spenning, så dette tror jeg mange blir med på, sier Ekanger.

Det er startet en litt annerledes MC-klubb i Stavanger. Ekanger er nestleder.

– Jeg har vært i nettverket i fire år og rusfri i fem. Da jeg kom ut etter soning sist gang, skulle jeg kutte ut det gamle miljøet. Det hadde ikke gått uten Røde Kors, sier Ekanger.

«Nettverk etter soning» er et program Røde Kors har flere steder i Norge. Målet er å gi straffedømte og kriminelle et alternativ etter endt soning slik at de ikke havner tilbake i gamle miljøer og kriminell løpebane.

Oddvar Strøm

Oddvar Strøm hadde ideen til Nettverk etter soning MC.

Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

I Stavanger har om lag 200 tidligere straffedømte deltatt i programmet de siste fem årene.

Det kan ha spart samfunnet for mye penger.

Sparer samfunnet for millioner

I forbindelse med nettverkets tiårsjubileum i Oslo gjorde Vista Analyse en analyse av hvilke fordeler samfunnet har av at tidligere straffedømte går over til et lovlydig liv.

Analysen kom frem til at samfunnet sparer minst 15 millioner kroner i løpet av 20 år for hver person som kommer seg ut av rus og kriminalitet.

Får vedkommende en jobb og en nøktern inntekt i tillegg, så mener er besparelsen på om lag 21 millioner kroner, ifølge analysen. Analyseselskapet kom også frem til at hver deltaker i nettverket sparte samfunnet for 2,5 millioner kroner.

Ingrid Neteland

Ingrid Neteland leder Nettverk etter soning i Stavanger.

Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

Nå blir tilbudet utvidet med en MC-klubb, som nylig åpnet i Stavanger. Byen er det første stedet en slik MC-klubb blir opprettet.

– Klubben blir startet fordi det var et ønske fra deltakerne selv. Ikke alle liker toppturer og maraton. Noen liker å skru, sier leder av Nettverk etter soning i Stavanger, Ingrid Neteland.

Initiativtakeren til hele prosjektet og mannen med MC-ideen er en deltaker. Ideen kom ganske naturlig for ham.

– Jeg har motorsykkel selv, og vil jo gjerne skjønne hva som skjer hvis noe går galt, istedenfor å stå ved siden av som en klovn. Jeg ville lære mer, sier Oddvar Strøm.

Ordføreren: – Viktig å ha noe å gjøre etter soning

Stavanger-ordfører Nessa Nordtun ble kjørt til åpningen i en sidevogn på en motorsykkel.

– Det er utrolig viktig at man har et tilbud etter soning som bidrar til at man har noe meningsfullt å gjøre og noen å snakke med, sier Nordtun

.

Kari Nessa Nordtun

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) smilte bredt da hun fikk prøvesitte en av motorsyklene. Under åpningen denne uken klippet Nordtun snoren.

Foto: Elias Håvarstein / NRK

Det kan Frode Ekanger skrive under på.

Han har gått fra å være deltaker til å bli en av de om lag 100 frivillige i Røde Kors-programmet i Stavanger. De frivillige følger opp én eller flere tidligere straffedømte.

Selv har han i løpet av de siste årene kommet seg ut av kriminaliteten, har jobb som vernepleier og jobber i flere Røde Kors-prosjekter.

– MC-klubben er midt i blinken, og jeg tror vi kommer til å vokse, sier han.

Nettverk etter soning MC

Det var både rød løper og bobler da MC-klubben åpnet i Stavanger.

Foto: Elias Håvarstein / NRK