Denne gressmatta er ikke god nok for Odd-treneren

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo vil ha kunstgress på alle eliteseriearenaene. Han mener naturgress er for ujevnt og gir underlaget på Viking stadion mye av skylda for at både Odd og Molde har slitt i Stavanger.

Gresset på Viking stadion

Slik så den ut mandag 11. mai – gressmatta på Viking stadion i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Fagermo

Odds trener Dag Eiliv Fagermo i sitt ess på kunstgresset på Skagerak Arena i Skien. Her fra en kamp mot Stabæk i fjor.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

– Vi var forberedt på at det ville hoppe og sprette litt – det så jeg mot Molde forrige helg, men så legger vi ballen ned og skal spille mer, da får vi gunstige brudd mot oss, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Han mener naturgresset på Viking stadion er så ujevnt at det er en fordel for hjemmelaget – og gir gresset mye av skylden for Odd sitt spill i 1–1-kampen søndag.

– Dere må ikke misforstå – det er ikke en ræva bane. Men med naturgress, spesielt på våren, så vil ikke lagene klare å spille den fotballen de vil fordi ballen hopper og spretter. Molde tok konsekvensen og la kunstgress – og ble seriemestere, sier Fagermo.

– Bør også Viking gjøre det?

– Ja, alle bør gjøre det – Viking, Brann, Lillestrøm ..., sier Odd-treneren.

Jonevret: – Banen er strøken!

Kjell Jonevret

Viking-trener Kjell Jonevret ryster på hodet over kollega Fagermo sitt utspill. – Banen er jo strøken! sier han.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Fagermo får null støtte fra Kjell Jonevret. Viking-treneren regelrett fnyser av Fagermos utspill.

– Dere hører jo selv hvor dumt det høres ut. Dette er jo den beste banen i landet – den er strøken! sier en hoderystende Jonevret.

Han tror knapt at det går an å lage en bedre gressmatte i Norge enn den på Viking stadion.

– Bør alle ha kunstgress?

– Alle bør ha naturgress. Jeg kan forstå at det er vanskelig å holde gode gressmatter i Nord-Norge, men jeg synes det er kjempesynd at det ikke finnes gressbaner i Kristiansand, Molde, Skien og i Ålesund, fastslår Jonevret.

Kunstgress-generasjonen

Viking-jubel

Vikings Yann Erik de Lanlay og Veton Berisha foretrekker naturgress. Her etter Vikings mål mot Odd i søndagens kamp på Viking stadion.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Fagermo mener dagens eliteseriespillere foretrekker kunstig underlag.

– Alle som vokser opp i dag er vant til kunstgress, og Frode Johansen (spiss på Odd, journ.anm.), som er 41 år, har sagt at vår kunstgressbane er den beste banen han har spilt på, sier han.

Men Vikings unge spillere kjøper ikke Fagermos argument. Snart 23 år gamle – og søndagens målskårer – Yann-Erik de Lanlay er klar på hvilken han liker å spille på.

– Jeg er jo egentlig en spiller fra kunstgressgenerasjonen og har spilt på kunstgress siden jeg var fem år, men fotball på gress, det er ingenting som er gøyere, sier han

– Eliteserien trenger gress

Nils Johan Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror framtida inneholder både kunst- og naturgress på norske fotballbaner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Toppfotballsjef Nils Johan Semb avviser også gresskritikken fra Skien, og mener stikk i strid det er bra med variasjon i banedekker i serien.

– Om norske klubber skal konkurrere i Europa må de spille på gress. Derfor er det en fordel med begge underlag, forklarer han.

– Vi streber etter så gode spilleflater som mulig. Det går fortere på gode underlag, noe som fremmer god fotball. Noen steder er det ut ifra klimatiske forhold helt naturlig med kunstgress, mens det andre steder er fullt mulig å ha gode gressbaner hele sesongen, sier Semb.