NRK Meny
Normal

Denne gågata har våknet til liv

Sentrumshandelen i Egersund holdt for få år siden på å bli spist opp av kjøpesenter-boomen, men nå blomstrer handelen og kundene er tilbake.

Solveig Wetlesen i Egersund sentrum

Daglig leder av Egersund sentrumsforening, Solveig Wetlesen, er storfornøyd med utviklingen i sentrum.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi mangler torghandel og en del butikker på Bryne. Derfor drar vi heller hit. Det er koseligere å gå og kikke i butikkene her, sier Orlaug Ohma.

Hun er lei av å tusle rundt i et folketomt Bryne sentrum, og tar ofte toget til Egersund for å handle i stedet.

– Positiviteten smitter

For få år siden holdt det på å gå galt for mange av butikkene i den gamle trehusbebyggelsen, men gågata i Egersund sentrum har livnet til.

Egersund sentrum

Små koselig cafeer har vært viktig for å få folk til sentrum, mener sentrumsforeningen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Kundene er tilbake, og ifølge sentrumsforeningen ligger mye av æren hos gründere som våger å tenke nytt og satse på å få de unge inn i gata.

– Det er veldig positivt. Sentrum består av veldig mange unike butikker. Jeg tror den positiviteten som er i Eigersund smitter. Nå skjer det mye, og det er mange spennende butikker her. Det gjør nok at folk har lyst til å starte her, og bli en del av det, sier daglig leder av Egersund sentrumsforening, Solveig Wetlesen.

Etterlyser sentrumssamarbeid

I Bryne er situasjonen motsatt, med folketomme gater og torg.

– Eiendommene i Storgata har gått i generasjoner. Det er 32 eiere som til nå ikke sett muligheten til å samarbeide. Derfor etablerer alt mulig seg i sentrum; alt fra massasje til begravelsesbyrå. Vi sliter med å få de gode etableringene. De som investerer for å gjøre en jobb her, sier leder av Brynebyen, Christian Stabell.

Bryne torg

Torget i Bryne er folketomt en fredag i fellesferien.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK