NRK Meny
Normal

Se Sola fra luften i 900 km/t

Opp mot 35.000 mennesker besøkte Sola Airshow og feiringen av 75-årsjubileet til Stavanger lufthavn, Sola i helgen. Flere av flyene fløy i halsbrekkende hastigheter over Sola. I videoen kan du bli med på en av turene fra start til stopp.

Video 20dc8138-8dc5-40c3-af89-052359d0f926.jpg

VIDEO: Blir med på hele flyturen med Saab 29 Tunnan i 900 kilometer i timen over Sola.

Tross konkurranse fra Mods-konsert på Viking stadion og sykkelrittet Nordsjørittet møtte like vel svært mange opp for å få med seg flyoppvisninger på Sola lørdag og søndag.

Arrangør Håvard Vetrhus er svært fornøyd med arrangementet.

– Det gikk mye bedre enn forventet, med tanke på at vi hadde konkurranse fra både værgudene og Nordsjørittet, spesielt lørdag, sier Vetrhus.

Kunne sees fra halve fylket

Trolig så svært mange flyene hjemmefra eller der de ellers måtte oppholde seg i timene oppvisningen varte, men en god del tok også turen ut til Sola.

– Vi regner med at det var mellom 30 og 35.000 personer her ute. Fintellingen tar vi i dagene som kommer, sier han.

Martin Tesli

Martin «Tintin» Tesli.

Foto: Anders Fehn / NRK

Et av flyene som gledet de mange publikummerne var et Saab 29 Tunnan, som fløy i noe over 900 kilometer i timen ikke langt over bakken. Til sammenligning flyr et vanlig rutefly i om lag 200 kilometer i timen under avgang og landing, men raskere høyere oppe i luften, når luftmotstanden er mindre.

  • Se video i toppen av artikkelen!

Har kjøpt sitt eget jagerfly

Noen av flyene som deltok i Sola Airshow brukes av Luftforsvaret i dag, mens andre er eldre modeller. En av pilotene som var på stevnet, men ikke fløy selv, hadde en helt spesiell flytur til Sola Airshow.

Major i Luftforsvaret, Martin «Tintin» Tesli, møtte nemlig sitt eget, nyanskaffede fly i lufta på vei mellom Ørlandet og Sola.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video 725a7b5b-ca8a-4c86-9868-b4ed34ae1a9e.jpg

VIDEO: Major Martin Tesli har det mange mener er en drømmejobb: Han flyr F16 i Luftforsvaret. Men han har ikke vært fornøyd med bare å fly for forsvaret. Nå har han fått oppfylt drømmen om å få sitt eget jagerfly.

– Det er jo nydelig, sier han når han får se flyet på bakken for første gang.

– Moro å se utviklingen

Tesli har lenge hatt en drøm om å eie sitt eget jagerfly. Og nå er det blitt virkelighet. Før stevnet ble veteranen, en T-bird, flydd fra Rockford, Illinois i USA til Stavanger lufthavn, Sola.

– Jeg skulle uansett fly ned til flystevnet, og fikk anledning til å møte flyet jeg har kjøpt, sier Tesli.

Han hevder å ha historiske motiver for å oppfylle drømmen, og vil vise fram flyet på stevner i fremtiden.

– Det er for å kunne ta vare på den norske historien, og vise hva vi har hatt. Dette er en av de tidligste jetjagerne som ble produsert. Nå kan man se på dette, og dagens jagerfly, og se utviklingen. Det synes jeg er moro, sier han.

Video Sola flystevne

VIDEO: Oppvisningen fra Patrouille de France på Sola lørdag.