Hopp til innhold

Denne er aldri tidligere sett i Norge

Fugleentusiaster fikk sitt livs opplevelse da denne «amerikafareren» dukket opp på Kvitsøy i Rogaland.

Oreempid

For første gang er det som trolig er en overveid – amerikansk fluesnapper – observert i Skandinavia.

Foto: Jan Kåre Ness

Alarmen i fugletittermiljøet gikk onsdag da Tor Olsen fra Stavanger oppdaget denne amerikanske fluesnapperen på Kvitsøy. Det dreier seg om en empide (fluesnapper), og da dette ble varslet via BirdAlarm ble det valfarting til Kvitsøy.

Les også: Nå valfarter fugletittere til Lofoten for å se sjeldne arter

Les også: Utryddingstruet dverggås skutt - ber jegere opptre forsiktig

Et tjuetalls fugleentusiaster kom i løpet av onsdag til Kvitsøy for å se på empiden. Fugleentusiast og fuglefotograf Bjørn Mo var en av dem.

– Det tok noen sekunder før jeg skjønte hva som var sett da Tor Olsen ringte meg om empiden. Da var det bare å gjøre om på alle planer, hente fotoutstyr og reise til Kvitsøy, forteller Mo.

Fuglekikkere på Kvitsøy

Mange fuglekikkere har samlet seg på Kvitsøy etter den oppsiktsvekkende observasjonen av amerikansk fluesnapper.

Foto: Egil Ween

Amerikansk fluesnapper er aldri tidligere observert i Norge, og bare fire ganger tidligere er den sett i Europa.

Spørsmålet nå er hvilken amerikansk fluesnapper det er som har tatt den lange veien over Atlanterhavet – Vierempid eller Oreempid. Skal fugletittere få «kryss i boka», må de vite nøyaktig hvilken art de har sett.

Les også: Fikk «årets fugl» som leieboere

– Vi fikk satt opp et nett, og i løpet av kvelden klarte vi å fange den og fikk tatt DNA-prøve av fuglen. Da får vi vite nøyaktig hvilken art dette er, sier Mo.

Gullbillett til Rogaland igjen

Høsten er høysesong for fugletittere.

Når alarmen går, er mange villige til å reise langt for å få med seg sjeldenheter. Hittil har den mest langveisfarende kommet fra Lista for å se empiden på Kvitsøy. Men det er nok mange som nå håper å få et glimt av den amerikanske fluesnapperen.

– Rogaland stakk av med gullbilletten igjen. For dette er virkelig en sjeldenhet, og for en fugletitter er dette den store drømmen, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Og det er en mulighet for at flere skal få med seg den sjeldne fuglen på Kvitsøy. Han tror det vil bli mange som reiser til Kvitsøy.

Les også: Norske ørneunger skal redde bestanden i Sveits

Les også: Ansamling av rødlistede fugler rastruet

– Det er håp om at emipden blir værende på Kvitsøy noen dagen. Den trenger nok å hvile seg etter den lange ferden over Atlanterhavet, sier Eggen.

Total feilnavigering

Oreempid

Nok en gang er det observert en ornitologisk sjeldenhet i Rogaland – denne gang en amerikansk fluesnapper.

Foto: Jan Kåre Ness

Han er usikker på hvorfor empiden har tatt turen til Kvitsøy.

– Empiden var sikkert på vei fra Nord-Amerika til Sør-Amerika. Det ligger i genene hvor den skal fly for å finne fram, men her må det ha skjedd noe med fuglens kompass. Det kan også ha vært vær og vind som har gjort at han har feilnavigert så feil som han har gjort, sier Eggen.

Les også: Bjørlo fann «ny» sommarfugl

Naturvernrådgiveren forteller at den amerikanske fluesnapperen ikke er i slekt med de norske fluesnapperne. Han er usikker på skjebnen til den sjeldne gjesten.

– Dette er ingen vinterfugl, så jeg vil tro at den etter hvert vil søke seg sørover i Europa. Empiden er avhengig av å fange insekter i luften, og da blir mattilgangen her nord svært liten etter hvert, sier Eggen.