Denne DNT-luksusen skal lokke flere på tur

Glem overfylte fellesrom. Privatliv, panoramavinduer, badstu og spesialbygd dusj preger det som kalles Norges mest moderne turistforeningshytte.

Skaapet skal lokke flere på tur

Glem overfylte fellesrom. Privatliv, panoramavinduer, badstu og spesialbygd dusj preger det som kalles Norges mest moderne turistforeningshytte.

Skåpet – turistforeningshytte i Ryfylke

En av de fem småhyttene.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Tenk å våkne til denne utsikten her. Det tror jeg blir en kjempefin opplevelse, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

I disse dager er det siste innspurt med bygginga av det som kan se ut som en helt vanlig byggeplass – på et helt uvanlig sted. Med Ryfylke-naturen som et levende maleri i bakgrunnen ligger Nye Skåpet – 600 meter over havet på sørsida av Lysefjorden.

Skåpet er et naturlig stoppested på langturen Lysefjorden rundt, og ligger i samme område som de populære Preikestolen, Kjerag, Flørli-trappene og Lysebotn.

Sengeplass til to – hems til flere

DNT-hytta, eller hyttene, ligner ikke særlig mye på noen av hyttene Den Norske Turistforening har fra før. I stedet for å samle alle turgåere under samme tak, kan fjellfolk leie sine egne, private krypinn.

Preben Falck

– Tenk å våkne til denne utsikten, sier Preben Falck, daglig leder i Stavanger Turistforening.

Foto: Erik Waage / NRK
Skåpet – turistforeningshytte i Ryfylke

I disse dager legges siste hånd på verket. Åpning er søndag 21. august.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Det blir soveplass til to her nede, og hems med i alle fall tre madrasser. Så det er plass til flere hvis en vil det, sier Falck.

Hytteprosjektet koster knappe sju millioner kroner, og to av de fem småhyttene får plass til både to- og firbeinte fjellvandrere.

Vil ha unge ut på tur

Med panoramavinduer, spesialbygd dusj og egen fjell-badstu framstår Skåpet-hyttene som forlokkende, sjøl for dem som ikke har det enkle hyttelivet som nummer én på lista.

Falck håper nettopp det kan lokke flere turgåere ut, opp i fjellet – og inn på hyttene.

– Det er litt av målet vårt å få nye brukergrupper. Unger og ungdom ut på tur er det vi ønsker mest av alt, sier han.

Hyttene er bygd med økonomiske bidrag fra Inge Steenslands Stiftelse, Rune Freyer, spillemidler og Forsand kommune, og åpner søndag 21. august.

Andrus Koresaar fra Koko arkitekter har designet Skåpet.

Laster kart, vennligst vent...

TURMÅL I NÆRHETEN: Slik er Skåpet plassert i forhold til landemerker rundt Lysefjorden.