Hopp til innhold

Demonstrerte til ingen nytte

StatoilHydro går videre med tjæresandrosjektet i Canada.

Greenpeace demonstrasjon hos StatoilHydro
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Greenpeace gjennomførte en stille demonstrasjon utenfor hovedkontroet til StatoilHydro i Stavanger tirsdag ettermiddag før generalforsamlingen startet.

Demonstrantene leverte ut informasjon til alle aksjonærer som var på vei inn til generalforsamlingen, for tjæresandprosjektet i Canada er de svært lite begeistret for.

Oljesandutvinning ved Fort McMurray i Alberta

Oljesandutvinning ved Fort McMurray i Alberta.

Foto: Jeff McIntosh / Scanpix/AP
CO2-orgie

- Dette er en orgie i CO2-utslipp. Tjæresandutvinning er svært energikrevende, samtidig som store skogsområder blir ødelagt. Det er summen som gjør tjæresandprosjektet så ille, sier kampanjeleder Martin Norman i Greenpeace.

StatoilHydro har fått mye kritikk etter at de i 2007 kjøpte seg inn i tjæresandprosjektet i Canada.

LES OGSÅ: Vil ha StatoilHydro ut av oljesand

Ble aksjonær

Greenpeace valgte å gå inn som aksjonær i StatoilHydro for å prøve å stoppe selskapets tjæresandsatsing.

Greenpeace får støtte fra seks andre aksjonærer når saken komer opp i StatoilHydros generalforsamling tirsdag kveld. Det er bare en norsk aksjonær som støtter Greenpeace, Storebrand Kapitalforvaltning.

Men miljøorganisasjonen har fått med seg fem svenske aksjonærer, ifølge hjemmesiden til Greenpeace: Svenska Kyrkan (statskirken), SPP, 7:e AP fonden, Folksam og KPA.

- Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før regjeringen forstår at StatoilHydro må ut av tjæresand-prosjektet, sier kampanjelederen i Greenpeace, Martin Norman.

Regjeringen og den norste stat har gjort det klart før generalforsamlingen at de ikke kommer til å støtte Greenpeace sitt krav. De eier 67 prosent av StatoilHydro, og dermed vil ikke Greenpeace vinne fram.

Nødvendig energi

Styrelder i StatoilHydro, Svein Rennemo, sa på generalforsamlingen tirsdag kveld at tjæresandprosjektet er et viktig prosjekt.

- Det er helt nødvendig å ta ut tjæresand for å dekke verdens behov for energi, sa Rennemo, og viste til at StatoilHydro også satser på å utvikle fornybar energi.

Nedstemt

Forslaget fra Greenpeace fikk bare 0,15 prosent av stemmene i generalforsamlingen til StatoilHydro.

- Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, siden vi har fått oppmerksomhet om saken, sier kommunikasjonssjef Bente Myhre Haast i Greenpeace til NTB.