NRK Meny
Normal

Demonstrerer mot skolekutt likevel

– Nå høres det nesten ut som om skolene i Stavanger får 50 millioner kroner, men realitieten er at de kutter 34 millioner i et allerede stramt budsjett, sier Petter Enoksen i foreldreaksjonen.

Petter Enoksen

Petter Enoksen i foreldreaksjonen mener at 35 millioner kroner i kutt i skolebudsjettet er for mye. De aksjonerer mot kuttene i kveld.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

I går bestemte flertallspartiene å kutte 50 millioner mindre i skolene enn det rådmannen tidligere har foreslått. Likevel kommer foreldreaksjonen til å demonstrere mot kuttene i skolebudsjettet i Stavanger i kveld.

– Endringene i kuttene er selvfølgelig et skritt i riktig retning. Men skolen har opplevd kutt i mange år, og de skolemiljøene vi har snakket med, opplever at de allerede har skåret inn til beinet før de nye kuttene kommer, sier Petter Enoksen. Han er leder for foreldreaksjonen som demonstrerer i kveld foran møtet i kommunalstyret for oppvekst.

Tilbakefører det generelle kuttet

Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Chirstine Sagen Helgø (H) tilbakefører mye av kuttene i skolebudsjettet.

Foto: Stavanger kommune

Varslene om demonstrasjoner kom etter et lite populært forslag om kutt i skolebudsjettet fra rådmann Inger Østensjø for noen uker siden. Hun foreslo et kutt på 84 millioner i skolebudsjettet i Stavanger. Flertallspartiene valgte i går å redusere dette kuttet med 50 millioner.

– I hovedsak ønsker vi å tilbakeføre det generelle kuttet på skole som ble foreslått.Vi ønsker også å tilbakeføre penger til PPT, Kommunalt foreldreutvalg, Lenden, og språk- og spesialundervisning. Det er områder som vi kommer til å prioritere når vi tilbakefører de 50 millionene til skole, forklarer ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Vil få konsekvenser

Petter Enoksen

Petter Enoksen er fornøyd med at politikerne tar et skritt i riktig retning, men det er ikke nok. Her i radiostudioet i morges.

– Nå høres det nesten ut som om skolene får 50 millioner kroner, men realitieten er at de kutter 34 millioner på et allerede stramt budsjett, sier Petter Enoksen i foreldreaksjonen.

– Det er kritisk i skolebudsjettet allerede, så 34 millioner kommer til å merkes, legger han til.

Foreldreaksjonen er først og fremst redde for at kuttene skal gå ut over lærertettheten på skolene.

– Det er veldig viktig for ungene å ha en god og trygg skole. Forsvinner lærerne og mye av hjelpen til å tilpasse undervisningen tidlig for elevene, vil det få konsekvenser, sier han.

Foreldreaksjonen i Stavanger har samlet bortimot 1000 underskrifter på et opprop mot kuttene.

– Det er klart engasjerte foreldre betyr noe. Jeg registrerte at politikerne kom med et utspill om å endre kuttene i går, og det er veldig gledelig. De sier de ønsker å prioritere skolen, og det mener vi de må stå for, sier Enoksen.

Og selv om kuttene ble kraftig redusert i går, vil foreldreaksjonens demonstrasjon likevel finne sted.

– Vi må engasjere foreldrene og markere at vi er bekymret for skolene. Vi vil og følge denne saken tett videre, sånn at det blir sånn politikerne sier at det skal bli nå, forklarer Enoksen.