NRK Meny
Normal

Delte ut batterier som ikke holdt mål

Brannvesenet i Sør-Rogaland slo alarm etter at enkelte batterier de og forsikringsselskapet Gjensidige hadde delt ut, gikk tomme for strøm i løpet av få dager.

Batteri

Rune Håland er ikke fornøyd med at de har delt ut røykvarslerbatteri som ikke holder mål.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Vi fikk klager fra ansatte og de som hadde mottatt batteriene, om at batteriene gikk fort tomme for strøm. Noen av batteriene begynte å gi varsel etter bare noen få dager, sier seksjonsleder Rune Håland i Rogaland brann og redning.

Brannvesenet i Sør-Rogaland slo alarm da de fikk tilbakemeldinger om at batteriene de delte ut ikke holdt mål.

Batteriene hadde de i likhet med brannvesen over hele landet fått fra forsikringsselskapet Gjensdige, som hvert år deler ut mellom 300.000 og 400.000 røykvarslerbatterier.

Skal holde i ett år

– Normalt skal disse batteriene holde i ett år, men de vi delte ut i fjor de hadde litt lavere kvalitet enn det vi var klar over, innrømmer fagdirektør for Brann i forsikringsselskapet Gjensidige, Odd A. Røed.

Han beklager sterkt av fjorårets batterier ikke holdt mål.

– Vi synes ikke det er bra i det hele tatt. Dette er tatt opp med både produsent og importør av disse batteriene. Batteriene lages hos verdens desidert største batterileverandør, så vi har jo trodd at kvaliteten skulle være bra, sier Røed.

– Redd for omdømme

Brannvesenet over hele landet deler ut disse røykvarslerbatteriene når de er ute på tilsynsrunder i boliger hos ekstra brannutsatte grupper, eldre folk og folk som bor i kommunale boliger.

Brannfolkene liker ikke at de har delt ut dårlige batterier.

– Vårt omdømme stod i fare viss vi skulle dele ut batterier som ikke holdt mål. Derfor tok vi kontakt med Gjensidige umiddelbart, sier Rune Håland som har ansvaret for tilsyn i Sør-Rogaland.

Vil ikke dele ut batterier

I dag er det røykvarslerens dag, en dag der brannvesenet vanligvis deler ut røykvarslerbatteri, men Rune Håland og kollegene kommer ikke til å dele ut et eneste batteri før Gjensidige kan dokumentere at de holder mål.

– Vi skal ha en dokumentasjon på at 2015-batteriene er av den kvaliteten som røykvarslerbatteriene skal ha, sier Håland.