NRK Meny
Normal

Deler ut krisehjelp til oppsagte oljefolk

Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Rogaland» har 35 familier på listen over folk som trenger hjelp med mat og klær før jul. – Vi merker krisen i oljeindustrien, sier lederen.

Hjelp oss å hjelpe Rogaland

«Hjelp oss å hjelpe Rogaland» samler inn penger inn mat og handler inn til de som trenger det. De samler også inn klær og husgeråd.

Foto: Hjelp oss å hjelpe Rogaland

– Veldig mange har mistet jobber i oljen. Så har de brukt opp bufferen sin som de har spart opp over lengre tid, sier Trine Thorsen, avdelingsleder i «Hjelp oss å hjelpe Rogaland».

Hjelpeorganisasjonen merker tydelig at nedturen i oljeindustrien har forverret situasjonen for mange i fylket. Til nå har 35 familier meldt fra om at de trenger hjelp til jul.

Trine Thorsen

Trine Thorsen, avdelingsleder i «Hjelp oss å hjelpe Rogaland».

Foto: Privat

– Vi regner med at det blir stor pågang fremover. Derfor trenger vi mye hjelp med både julemat, gaver og andre ting.

Havner i økonomisk krise

– Dessverre er det mange familier som sliter som vi ikke vet om. Mange havner mellom to stoler hos Nav, sier hun.

Det bekrefter Nav. Lærlinger, arbeidsinnvandrere og selvstendig næringsdrivende uten inntekt i 2014, har for eksempel ikke krav på dagpenger.

– Det er strenge krav til hvem som har krav på dagpenger. Det er en del vilkår som skal oppfylles, og noen vil få avslag. Hvis de da er oppsagt uten inntektssikring kan det få alvorlige følger, sier Hege Moberg, avdelingsleder for Nav Marked i Sør-Rogaland.

– Hos noen er begge rammet

I familier der både mor og far har mistet oljejobben, kan belastningen bli større.

– Vi har ikke tall på hvor mange det gjelder, men vi vet at det skjer. Da er det viktig at de rigger seg så godt de kan, og ser etter nytt arbeid så fort som mulig, sier Moberg.

Og for flere av dem som får dagpenger, blir gapet mellom lønnen de fikk, og dagpengene, vanskelig. Maksgrunnlaget for beregning av dagpenger er nemlig 540.000, og de som har tjent mer enn det, får ikke tilsvarende mer i dagpenger.

– For noen som har tjent godt blir inntektsfallet enormt stort. De har kanskje gjeldsbyrde og utgifter tilpasset det de har tjent, og da blir overgangen veldig stor. De må tilpasse seg, og kanskje snakke med banken sin. For mange er det en stor overgang, sier Moberg.

Eget lager med bistand

Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Rogaland» har et lager i Sandnes der de tar imot det folk leverer fra seg. Deretter kjører de det ut til familier som har bedt om støtte.

– Til vanlig går det mye i barnehagetøy, mye ekstra skift i barnehagen, dresser, støvler og sko. Så er det en del som rett og slett trenger mat. De trenger tørrvarer, ferskvarer, brød til skolemat, barnehagemat og slike ting, sier Thorsen.

De som jobber hos «Hjelp oss å hjelpe» merker at mange vegrer seg for å be om hjelp.

– Veldig mange skjems når de tar kontakt, men vi dømmer ingen. Vi er åpen for alle, sier hun.