Sjekk om du har buss-skrekk

Her er symptomene. Og det finnes hjelp!

Buss

Skremmende? Om du synes det, kan herrene Torkildsen og Hoel hjelpe deg.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Fra 16. til 22. september er det mobilitetsuke i Europa - og også i Stavanger og Sandnes. Målet er å få flere sjåfører ut av bilen og over på buss og sykkel.

Et av tiltakene på Nord-Jæren er komikerne Terje Torkildsen og Vegar Hoels kurs mot buss-skrekk på Madlatorget kommende lørdag.

- Utbredt blant menn

- Buss-skrekk er spesielt utbredt blant menn. Hvis du spør menn, for eksempel min far, om når de sist tok buss, blir svaret ofte på 70-tallet, sier Torkildsen.

Her er tegnene på at du kan ha buss-skrekk:

  • Du er redd for å miste status ved å innrømme at du har et problem. Men husk at det ikke er noen skam. Si det til deg selv: Jeg har frykt!
  • Du frykter "for tidlig avgang": At du i iveren etter å stoppe på rett busstopp, går av på et stopp for tidlig. Og kommer for sent dit du skal.
Terje Torkildsen og Vegar Hoel

Terje Torkildsen (t.v.) og Vegar Hoel vil hjelpe deg som har buss-skrekk.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

- "Speed" kan gjøre det verre

  • Du bekymrer deg for at bussen kjører et annet sted enn du vil. Et problem som ofte forsterkes av å se filmen "Speed" med Keanu Reeves og Sandra Bullock. Bussen i denne filmen kjører absolutt ikke dit den først skulle.
  • Du vil ikke at noen skal sette seg inntil deg, og/eller fortelle deg ting du ikke vil høre om.
  • Du frykter dørene og snora: Dørene fordi de åpnes og lukkes ettereget forgodtbefinnende, og snora fordi den på de aller fleste busser er erstattet av knapper som du ikke finner.
  • Du er redd for å ikke ha rett veksel i lommen. Eller hva om du ikke har veksel i det hele tatt? Eller om du tar opp noe helt annet?

- Dørene skremmer meg. Også dette med at de ikke har snor lenger. Ubehagelig, sier Hoel, som hevder å ha blitt kurert for sin buss-skrekk av Torkildsens åttetrinns kurs.

Kan avlegge løfte

- Ingen er fortapt, husk det, sier Torkildsen.

Selv bruker han sykkel for å komme seg rundt - ofte. Dermed er han godt innenfor ønsket til Rogalands fylkeskommunes kollektivselskap, Kolumbus, nemlig at flest mulig avlegger Kolumbusløftet.

Løftet går ut på å gå, sykle eller benytte kollektivtransport minst én gang i uken den neste måneden.