De unge vikingene går for ny overraskelse

25 år har gått siden sist Viking vant seriegull. I år tror ingen på gull, men noen optimister drømmer om medalje.

Abdisalam Ibrahim på Viking stadion

EN MASKIN: Slik beskriver Viking-trener Kjell Jonevret sin nye midtbanespiller, Abdisalam Ibrahim.

Foto: Morten Nesvik / NRK

Viking var lenge med i medaljekampen i fjor, men da det hele skulle bli avgjort var ikke nivået helt inne hos de mørkeblå. Det endte med 5. plass i serien og semifinale i cupen, en godkjent sesong for trener Kjell Jonevret og Viking.

– Vi skal forsøke å overraske igjen. Det er en ny, veldig ung tropp, sier Jonevret. Han gleder seg til seriestart mot Vålerenga på mandag.

– Spillerne er ambisiøse. De er kanskje litt naive, men de står på. Dette skal bli spennende. Noen av favorittene må nok likevel feile litt, før vi blander oss inn i medaljestriden, sier svensken.

Tidenes yngste Viking-tropp

Jonevret

SPENNENDE: Trener Kjell Jonevret er spent på hvordan den unge troppen hans takler årets eliteserie.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Og han har rett. Årets Viking-utgave er purung, og ifølge RA har ingen flere under 19 år i førstelagstroppen enn Viking, som har tolv tenåringer med.

Mye av grunnen til at Viking var med og kjempa om medalje så lenge, var nykomlingene fra Nigeria. Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi var gode fra starten av, og det blir spennende å se om Viking igjen har truffet blink i Nigeria, med Usman Sale og Aniekpeno Udoh klare for spill i mørkeblått.

Viking har mistet to av sine viktigste spillere, i midtstopper Indridi Sigurdsson og angriperen Jón Dadi Bödvarsson.

Skal han vise at han kan

Den mest spennende som har kommet inn er likevel ikke en forsvars- eller angrepsspiller.

– Vi har ikke forsterka troppen så veldig, det har vi ikke. Ibrahim på midtbanen er en litt annerledes type enn vi hadde fra før; en maskin, sier Jonevret.

Abdisalam Ibrahim er et kjent navn for fotballkjennere i Norge, etter at han var med å ta seriegull på det gode Strømsgodset-laget i 2013.

Viking har savnet en spiller som «Abdi» på midtbanen de siste sesongene, og hvis den tidligere Manchester City-junioren kommer opp på det nivået han hadde i Strømsgodset, har Viking hentet en av de beste midtbanespillerne i eliteserien.

– Jeg kommer til å løpe mye, jobbe hardt og gi alt jeg kan. Laget er ungt, men vi har gjort det bra i sesongoppkjøringen. Fortsetter vi slik, får vi til det vi vil, sier Ibrahim.

– Viking blir middelhavsfarer

Skjønt – særlig imponerende har ikke de mørkeblå vært så langt i år. 4–1 over Bryne er den eneste imponerende seieren i oppkjøringsfasen, mens både Start (2–1) og FK Haugesund (4–1) har slått de unge vikingene.

Tor Henning Berentsen, Viking-supporter på sin hals, er pessimist.

– 7. plass, sier Berentsen om tabelltipset for årets Viking-lag.

– Det var beskjedent?

– Ja, det var det. De har for dårlige spisser. Jeg tror ikke det bli bedre. De har mange unge som er gode, så det kan bli bra. Men ikke i år, sier han.