Hopp til innhold

Ungdom helt ned i 13-åra kjøper dop på nett

– De sitter hjemme på gutterommet og lurer på om det er farlig, eller hvordan man skal bruke det, sier Margareth Tveitan, som er rådgiver hos Dopingkontakten i Antidoping Norge.

Treningssenter

STADIG YNGRE: De som doper seg for å oppnå raske resultater med kroppene sine blir stadig yngre, ifølge Antidoping Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Det virker for kompisen min, da virker det sikkert for meg.

Familieterapeut Siv Meland i Uteseksjonen i Stavanger oppsummerer holdningen hun ofte møter blant unge som prøver anabole steroider.

Margareth Tveitan, dopingtelefonen

DOPINGTELEFON: Margareth Tveitan er rådgiver i Dopingkontakten hos Antidoping Norge. Her svarer hun på telefoner fra folk som har spørsmål om doping.

Foto: NRK

Hun avsluttet i fjor prosjektet "Ren Sport" som skulle forebygge bruken av anabole steroider blant ungdom. Hun kjenner godt til hvorfor ungdommen begynner å bruke de ulovlige stoffene.

– De ser det virker, men de aner ingenting om konsekvensene, sier Meland.

Lett tilgjengelig

Ungdom blir stadig yngre når de kommer i kontakt med dopingmidler for første gang, det bekrefter Margareth Tveitan, som er rådgiver hos Dopingkontakten i Antidoping Norge.

– I kjølvannet av at ting er lett tilgjengelig på nettet så har vi sett en klar utvikling; ungdommene våre blir yngre og yngre. De yngste er faktisk helt nede i 13 år alderen.

Hun forteller at de ringer Dopingkontakten fra gutterommet med mange spørsmål.

– De lurer blant annet på om det er farlig og hvordan det brukes, sier Tveitan.

Tirsdag denne uka aksjonerte politiet i Rogaland mot treningssentre i den sørlige delen av fylket. De mener det finnes mellom 10 og 20.000 steroidemisbrukere i Rogaland, og at nettopp den sørlige delen av fylket peker seg ut som et verstingområde i landet.

Det ble ampert da politiet gikk til aksjon, se video nedenfor:

Diskusjon mellom etterforsker Erik Håland og innehaver av City Gym i Sandnes, André Thesen, etter dopingaksjonen tirsdag.

– Følg med

I 2012 ble det utarbeidet en rapport av Uteseksjonen i Stavanger i samarbeid med Kompetansesenteret for rus i Rogaland.

Siv Meland

VIL HINDRE BRUK: Siv Meland jobber som familieterapeut i Uteseksjonen i Stavanger kommune, og hun har startet et forebyggende prosjekt for å hindre bruk av anabole steroider.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Den viser at fem til ti prosent av medlemmene på de store treningssenterkjedene, og opp mot 50 prosent av medlemmene på de mindre treningssentrene, bruker anabole steroider. Familieterapeut Meland svarer slik på når varsellampene bør blinke hos foreldre og foresatte.

– Om man ser en klar endring i interesse for trening, og mat. At ungdommen blir veldig opptatt av dette, og vil trene mye, ofte og før skolen, da bør man kanskje følge litt ekstra med, sier Meland.

Og selv for dem som driver lovlig, og uten hjelp av doping, er det svært tydelig at mange bruker. Vilde Waksvik er selv en av profilene innen kroppsbyggermiljøet, og hun er fullt klar over at dopingbruk finnes rundt henne.

– Jeg vet jo at folk gjør det, at de bruker dop, Waksvik.

– Bruker du det selv?

– Nei, kommer det i klar tale fra Waksvik.

Vilde Waksvik

KJENNER TIL PROBLEMET: En av profilene innen kroppsbyggermiljøet, Vilde Waksvik fra Sola, er fullstendig klar over at folk på treningssenteret doper seg. Selv er hun opptatt av å drive idrett på lovlig vis.

Foto: Anders Fehn / NRK