Hopp til innhold

Her tester de rund stol for aller første gang

I ei tid med oljekutt og nedbemanninger, er omstilling en het potet. En rund stol er en av nyskapningene for framtida.

90 grundere møttes idag til idemyldring og nettverksbygging på Holmegenes i Stavanger. Grundere er viktig for byen, som i løpet av de neste 5 årene trenger 10ooo nye arbeidsplasser. Nå legges det til rette for innovasjon og møteplasser for folk med gode forretningsideer. Og grunderen bak Rodeo-stolen mener nettverk er helt sentralt for å lykkes.

SE REPORTASJEN: 90 gründere i regionen kom i sammen og gav hverandre inspirasjon til å tenke nytt for tiden framover.

Gründer og fysioterapeut Frode Skretting pakker ut en rund og sort gjenstand fra sin medbrakte pappeske. Han er en av innovatørene som skaper parallelle næringer til oljå.

– Dette er den runde stolen jeg har skapt, og jeg er veldig fornøyd med den, sier Skretting mens han smiler og kontrollert setter seg på stolen.

I dag kom 90 gründere i Rogaland sammen og la planer for regionens framtid. Å hjelpe landets oljeregion til å ha flere bein å stå på, lå ikke til grunn for fysioterapeutens ide. Stolen ble til ut ifra et helseperspektiv, men har nå blitt en eksportartikkel.

Stolen har fått navnet Rodeo

RODEO ER NAVNET: Fysioterapeut Frode Skretting har arbeidet med ideen om en rund stol i over fire år.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Det var i grunnen ingen kommersiell tanke bak, men rygghelse. For ti år siden satt en ungdom her til lands 70–80 timer per uke. Og dette er aktivitetsvaner som lett blir dratt med til voksen alder, forteller fysioterapeuten.

Er vi for mette til å tenke nytt?

Gjennom sin mastergradsutdanning fikk han barneskoleelever på Jæren til å bytte ut stolene med terapiballer. Og dette danna grunnlaget til den runde stolen.

– En dag gikk jeg ut i garasjen og smurte en av terapiballene med glassfiber. Formen viste jeg for Ipark og Innovasjon Norge som begge tente på ideen, sier Skretting.

Sagen Helgø på frokostmøte

OMSTILLING: – Vi må skape 10.000 arbeidsplasser inn mot 2020, sa ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, på dagens frokostmøte på Holmegenes.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

Ipark, har siden 2007 investert i 126 selskap, og to av tre selskaper klarer å overleve i markedet.

– Vi bor i en region med høy levestandard og folk er kanskje litt mette. Kanskje det er mange som ikke orker kave så mye? Likevel er utviklingen av nye produkter alfa og omega, og det trengs en stor region bak som er med på å støtte og hjelpe gründere fram, sier han.

Ønsker innovasjon velkommen

Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø var initiativtaker til dagens frokost i ærverdige Holmegenes. Hun mener vi er inne i ei tid der det er behov for å være framoverlente og skape nye arbeidsplasser.

Grundere kom sammen

IDEER FOR FRAMTIDA: 90 gründere i regionen kom i sammen og gav hverandre inspirasjon til å tenke nytt for tiden framover.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Vi må skape 10.000 arbeidsplasser inn mot 2020. Gründerne her i dag skal være med på den reisen. Vi som kommune skal tilrettelegge, sier hun.

Sagen Helgø mener innbyggerne i Stavanger er gode på omstilling.

– Tidligere var vi avhengige av hermetikken, og 60 prosent av arbeiderne var tilknytta denne bransjen. I dag har vi 40 prosent av arbeiderne som er del av oljebransjen. Vi skal ha oljevirksomhet her i 50 nye år, men vi må legge til rette for nye næringer i tillegg, sier hun.