De permitterte snakka med Gahr Støre

Arbeiderpartiet vil utvide permitteringstiden fra dagens 30 til 52 uker, som en midlertidig hjelp til arbeidstakere og bedrifter. – Vi er bekymret for kompetansetap, sier tillitsvalgt.

Jonas Gahr Støre i Stavanger

HØRTE ETTER: Jonas Gahr Støre (Ap) var ikke bare taler ved besøket i Stavanger. Han tok seg også tid til å høre på de permitterte og deres tillitsvalgte.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte i dag permitterte fra flere rogalandsbedrifter, blant annet Rosenberg, på Folket Hus i Stavanger.

Dagens permitteringsregelverk er ikke tilstrekkelig, mener bedriftene - og Gahr Støre. Permitteringstida er i dag på maksimalt 32 uker.

Gahr Støre vil at den skal være 52 uker.

– Det er krisetid, men det er mye håp blant folk. Arbeiderpartiet skulle ønske at regjeringen hadde utvidet permitteringstida, slik at bedriftene slapp å si opp folk. Dette har ikke regjeringen lyttet til, sier Gahr Støre.

LES OGSÅ: – Rogaland er et arbeidsløshetbarometer for resten av landet

LES OGSÅ: Fagforeningene krever at staten berger oljearbeidsplassene

Vil tilbake i jobb

Steinar Kristensen (53) har vært permittert fra stillingen sin som kontrollør i Rosenberg i 2,5 måned. Han har foreløpig ikke hørt noe om han får fortsette i jobben sin eller ikke.

Steinar Kristensen

VET IKKE OM HAN FÅR RETURNERE: Steinar Kristensen (53) har ikke noe å kontrollere lenger i Rosenberg, og dermed ble han permittert fra stillingen sin for 2,5 måned siden.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Miljøet og jobben trives jeg godt med, og jeg vil nødig flytte på meg. Håpet mitt er at jeg får komme tilbake i jobben jeg hadde, sier Kristensen.

Kristensen har vært i permisjon i ti av 24 mulige uker.

– Vi som er ute i permisjon finner oss kanskje andre jobber når permitteringstida er så kort som den er. Gjør vi det vil Rosenberg savne arbeidskrafta vår etter en tid. Samtidig sier jo Rosenberg at de ikke kan gå igang med nye prosjekter, for å spare penger, men de tjener jo ikke penger når de må betale ut oss, sier Kristensen.

– Jeg mener politikerne må inn og styre Statoil, slik at vi kan komme oss tilbake i jobb, og utvide permitteringsreglene til 52 mulige uker, sier han.

LES OGSÅ: Ber Lien gjøre mer for oljenæringen

Håper Gahr Støre får makta i 2017

Arild Håvik, klubbleder i Aker Solutions, håper dagens møte signaliserer hvor en eventuelt ny regjering er på vei etter 2017.

– Jeg synes det er bra at Gahr Støre og andre politikere tar alvoret inn over seg. Håpet mitt er at de tar det inn over seg også i dagens regjering. Det er stor, stor krise i vår bransje, sier Håvik.

Han er bekymret både for permitteringstida - men også tap av bransjekompetanse.

– Jeg tror Gahr Støre tar med seg det vi sier til Stortinget, men jeg er skeptisk til hva han kan få gjennom. Vår bransje har null gehør i sittende regjering. En justering i permitteringsreglene hadde hjulpet oss, for å unngå å miste kompetanse. Det løser derimot ikke alt.

Arild Håvik er klubbleder i Aker Solutions

HÅPER PÅ JONAS: Arild Håvik i Aker Solutions mener dagens regjering neglisjerer oljekrisa, og håper på et regjeringsskifte i 2017.

Foto: Fellesforbundet

Flere nyheter fra Rogaland