Hopp til innhold

Her øver elevene til internasjonal 17.mai

De internasjonale skolene i Stavanger har lang tradisjon for å bære flere flagg enn det norske i 17.mai-toget. Den britiske skolen har gjort det siden 70-tallet.

– Jeg gleder meg veldig til 17. mai. Da kan jeg spise så mye is jeg vil, sier Benjamin McDowell (9).
Han går i fjerde klasse på The British International School of Stavanger. Skolen, med 500 elever ble grunnlagt i 1977 og har siden det vært fast innslag i barnetoget i oljebyen.
I dag er elevene i gang med øvelse før den store dagen. McDowell går bak Tyra Espedal, først i toget. Hun bærer et stort norsk flagg. Bak henne går han med britenes Union Jack.

VIDEO: Den britiske skolen i Stavanger øver til 17.mai. Foto: Kristoffer Møllevik/NRK.

– Jeg gleder meg veldig til 17. mai. Da kan jeg spise så mye is jeg vil, sier Benjamin McDowell (9).

Han går i fjerde klasse på The British International School of Stavanger. Skolen, med 500 elever ble grunnlagt i 1977 og har siden det vært fast innslag i barnetoget i oljebyen.

I dag er elevene i gang med øvelse før den store dagen.

– Også en del av lokalsamfunnet

Georgina Ward

Georgina Ward er lærer med The British International School of Stavanger.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Georgina Ward er lærer ved skolen, og har instruert elevene i norske nasjonaldagstradisjoner. Elevene synger også tradisjonelle 17.mai-sanger som "Alle fugler små de er", oversatt til engelsk.

– Hele skolen er med i det store i barnetoget i Stavanger. Etterpå har vi en stor fest på skolen. Foreldrene tar med retter fra hele verden, vi drikker masse te og spiser mye is, sier Ward.

Elevene stiller i skoleuniform i toget, og velger selv hvilke flagg de vil svinge i takt.

– Vi har alltid norske flagg, og det britiske. I tillegg kan alle elevene ta med sitt eget hvis de vil det. Det er viktig for oss å være med på den norske nasjonaldagen. Selv om vi er en britisk skole vil vi være med i lokalsamfunnet. Det lar oss forstå og være med på feiringen, sier Ward.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø oppfordrer alle til å gå med det flagget de har lyst til på 17. mai. Hun kan ikke forstå hvorfor andre byer forbyr internasjonale flagg på nasjonaldagen.

VIDEO: Britiske og norske flagg på 17. mai. Foto: Kristoffer Møllevik/NRK.

Vil ha norske flagg i 17.mai-toget

Petter Steen

Petter Steen Jr., ordfører i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– 17. mai er ikke en dag der du skal markere hvor du kommer fra med flagget ditt, sier varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp).

I motsetning til Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H) som inviterer til bruk av flagg fra hele verden i barne- og borgertoget, oppfordrer han alle nye landsmenn til å ta med norske flagg på nasjonaldagen, 17. mai.

– Jeg vil oppfordre de som kommer fra andre land til å bli med å feire den norske nasjonaldagen med det norske flagget. Det symboliserer fred, frihet og en viktig grunnlov, sier han.

17. mai i Stavanger - barnetoget

De internasjonale skolene i Stavanger har lang tradisjon for å bruke norske flagg, og flagg fra andre land, i 17. mai-toget.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Ønsker ikke forbud

Rundt i Norge har det den siste tiden vært diskusjoner rundt bruken av utenlandske flagg på 17. mai. Det endte med at 17. mai-komiteen i Ålesund uttalte at de ikke ønsker andre flagg enn norske på nasjonaldagen.

Borgli ønsker ikke noe forbud mot andre nasjoners flagg i Sandnes.

– Jeg vil ikke nekte noen å svinge sitt eget lands flagg, men jeg er enig med dem som mener at vi må prøve å holde oppe, og verne om den gode tradisjonen vi har på 17. mai, sier han.

– Internasjonalitet uavhengig av 17. mai

Eirik Faret Sakariassen

Eirik Faret Sakariassen (SV), sitter i 17. mai-komiteen i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Norsk kultur er ikke bare det norske flagget. Den består av folk fra hele verden. Det er en kvalitet og en styrke med det norske samfunnet, og det synes jeg vi skal markere, sier Eirik Faret Sakariassen, (SV), som er med i 17. mai-komiteen i Stavanger.

Han ønsker en internasjonal flaggborg velkommen. 20 prosent av innbyggerne i Stavanger kommer opprinnelig fra et annet land enn Norge, og det er 175 nasjonaliteter i byen. Statistikken er ikke ulik i Sandnes.

– Det å være internasjonal har jo ikke noe med 17. mai å gjøre. På den fjerde juli feirer amerikanerne med amerikanske flagg i Norge. Det gjør også andre utlendinger på sine nasjonaldager. Da går ikke vi med norske flagg, sier Borgli.

– Barnas dag

I Stavanger er det en gammel tradisjon at de internasjonale skolene stiller med norske og utenlandske flagg i barnetoget.

Petter Steen

Petter Steen Jr., ordfører i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Jeg mener vi gjør rett i Stavanger. Dette er barnas dag, og jeg synes det hadde vært veldig spesielt om vi skulle nekte barna å gå med det flagget de ønsker. Norge er mangfoldig, sier Faret Sakariassen.

Også i Haugesund er utenlandske flagg velkomne.

– Det er nær sammenheng mellom vår grunnlov og det internasjonale samfunnet. Tradisjoner må alltid være i utvikling. Her synes jeg det bare er fantasien som setter grenser, sier ordfører Petter Steen jr (H).

– Vi har en flott grunnlov som er inspirert av den amerikanske og franske, bunadene våre har utenlandsk inspirasjon og skolekorpsene knyttes til de tyrkiske janitsjarene. veldig mye av det vi opplever som typisk norske tradisjoner er inspirert av flott ting som vi har lært fra andre deler av verden. Det må vi aldri slutte med, sier han.

Tusenvis feiret dagen i Haugesund.

Torget i Haugesund på 17. mai i fjor var dekket av norske flagg.

Foto: Tor André Johannessen