NRK Meny
Normal

Elevene må ha fluesmekker i klasserommet

Det er flue-invasjon i Sveio. Valestrand skole er invadert av fluer, og mange i bygda sliter med det samme hjemme. Men kommunen finner ikke ut hvor fluene kommer fra.

Det er flue-invasjon i Sveio. Valestrand skole er invadert av fluer, og mange i bygda sliter med det samme hjemme. Men kommunen finner ikke ut hvor fluene kommer fra.

VIDEO: Undervisningen ved Valevåg skole i Sveio blir ofte avbrutt på grunn av små, plagsomme, ubudne gjester.

Endre Hetlesæther

MED FLUESMEKKER: Endre Hetlesæther forteller at fluene ødelegger konsentrasjonen i timene.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er ganske irriterende. Når vi sitter og jobber kommer de og setter seg på oss, og irritere oss når vi jobber, sier Endre Hetlesæther.

Han, og klassekameratene på Valestrand skole i Sveio har fått mange husdyr den siste tiden. For de siste ukene har enorme mengder med fluer nærmest invadert skolen. Og da kan det være vanskelig å holde fokus på undervisningen.

– Når du slår til ei flue slutter du jo å jobbe, sier han.

Aner ikke hvor fluene kommer fra

Men det er ikke bare skolen som har problemer med fluer. Mange i hele bygda plaget av fluesvermene. Kommunen har undersøkt saken, men vet fortsatt ikke hva som er kilden.

Innbyggerne sliter blant annet med å sove på grunn av fluene, og opplever at de kravler inn i nese og ører, skriver Haugesunds Avis.

– Bildet fra oss så langt er ikke klart i forhold til kilden til alle disse fluene. Gjødsel, avfall og kompost kan være mulige smittekilder. Det å generelt sett prøve å kontrollere disse kildene, hjemme hos folk, er helt klart noe som kan påvirke det i positiv retning, sier Bjarne Aksnes Martinsen, rådmann i Sveio kommune.

Ekstra innpåslitne

Lene Lier

PLAGES: Rektor ved Valestrand skole, Lene Lier, forteller om fluer i alle rom.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

På Valestrand skole er det fluer i stort sett alle rom. Rektor sier at det er en krevende situasjon.

– Det går utover arbeidet til elevene og konsentrasjonen i timene. Det er vanskelig for lærerne å få elevene til å holde fokus på det som skal foregå i timen fordi det blir mye vifting og hamring. Fluene er veldig innpåslitne, sier rektor Lene Lier ved Valestrand skole.

– De er innpåslitne og kommer hele tiden. De få fluene som kommer inn i huset vil ut, men disse vil være på oss hele tiden, sier Endre Hetlesæther.