NRK Meny
Normal

Denne lua får håret ditt til å reise seg

Forskningen på luehår har gitt tredjeklassingene fra Tananger finaleplass i årets Nysgjerrigper.

Celina Harestad Solvang

Denne lua er av ull og gir absolutt mest luehår, er konklusjonen til Celina Harestad Solvang og resten av 3. klasse på Storevarden skole i Sola kommune.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg synes det er kulere når håret står rett til værs enn bare ligger på hodet, sier Trond Lauvik (9)

Men hva er det som egentlig gjør at håret av og til står rett opp når du tar av deg luen? Det har tredjeklassingene på Storevarden skole i Sola kommune forsket på.

– Først måtte vi finne ut hvordan vi får luehår. Vi undersøkte derfor om vi får det når vi er varme eller kalde, eller om det er ulike stoffer som gir oss luehår, sier Celina Harestad Solvang (9).

Akrylluer, bomullsluer og blandingsluer ble med i forskningen til tredjeklassingene.

– Det vi fant ut, er at bomullsluer gir mest luehår. Hvis du skal i møter og ikke vil at håret skal stå rett opp, bør du derfor bruke en lue av blandingsstoffer, sier Trond.

Skittent eller rent hår spiller inn

– Men hva er det egentlig som gjør at vi får luehår?

– Håret ditt er laget av ladede positive molekyler, og det er håret ditt også, og derfor henger håret og lua sammen, sier Bo Bådsvik Høie (9).

Artikkelen fortsetter under videoen.

Hvorfor står av og til håret rett opp når du tar av deg luen? Det har tredjeklassingene på Storevarden skole i Tananger forsket på. Og i dag ska de vise fram resultatene under den store landsfinalen i årets Nysgjerrigper på Vitengarden på Jæren.

VIDEO: Trond Lauvvik, Bo Bådsvik Høie og Celina Harestad Solvang har testet mange luer og prøvd om sjampo og balsam gir noen effekt når det kommer til luehår.

I dag skal de unge forskerne vise fram resultatene sine under den store landsfinalen i årets Nysgjerrigper på Vitengaarden på Jæren.

– Det med luehår påvirkes også av om du har skittent eller rent hår. Har du ikke dusjet på lenge, så kan håret stå rett til værs etter at du har tatt av lua, sier Celina.

Sjampo gir mer effekt enn balsam

Om du bruker sjampo eller balsam spiller også inn på hvor mye luehår du får.

– Hvis du har balsam i håret, å vil du ikke få så mye luehår som om du bruker sjampo. det er fordi balsam inneholder negative molekyler, mens sjampo inneholder positive molekyler, sier Bo.

De tre 9-åringene og resten av klassen på Storevarden skole håper nå at de vinner årets Nysgjerrigper.

– Da vinner vi penger som vi kan bruke til noe kjekt, sier Celina.