Hopp til innhold

De beste kokebøkene

Det er mange år siden sist det ble gitt ut så gode kokebøker som i år, mener kokk og matekspert.

Kokebøker

Her er de fem kokebøkene som er Stig Juelsen sine favoritter.

Foto: Stig Juelsen

NRK Rogaland sin matekspert Stig Juelsen har vært i bokbutikkene og sett nærmere på årets nye kokebøker.

Det er kommet ut over 15 nye kokebøker i år, selv om det så og si hvert år blir sagt at nå er det ikke bruk for flere kokebøker.

Men Juelsen er overrasket over hvor god kvalitet det er på årets nye kokebøker.

Kokken har plukket ut fem av kokebøkene som sine favoritter. Juelsen, som selv er kokk i Stavanger, bedyrer at det var helt tilfeldig at alle disse bøkene er skrevet av personer som er fra Stavanger, eller har vært kokker her i mange år.

Her er Stig Juelsen sine fem favoritter;

Familiekokeboka

Familiekokeboka
Foto: Ress forlag

Det er kokkene Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen som har laget "Familiekokeboka".

- Endelig er det to kokker som selv har barn som har laget en kokebok. Her er det folk med erfaring. Dette er boka som har alt, mener Juelsen.

- Her er oppskrifter på alt fra pastaretter, risotto, pølsebrød, supper, baking, kort og godt oppkrifter på enkel og hurtig mat som vil hjelpe småbarnsfamilier i en travel hverdag. Boka dekker hele spekteret, og er en god veileder for alle småbarnsfamilier, sier Juelsen.

Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom

Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom
Foto: Aschehoug

Etter mange år som kokk i Stavanger valgte Morten Schakenda å dra hjem til Lom. Her har han konvertert til å bli baker med eget bakeri.

- Dette er en bok som i tillegg til brødoppskrifter forteller historien om oppbyggingen av bakeriet i Lom. En fantastisk bok som altså byr på mer enn bare oppskrifter, sier Stig Juelsen.

Denne boka ble kåret til Årets kokebok 2009.

Sjekk de brø'a

Sjekk de brø'a
Foto: Rico Catering Belgum

Stig Juelsen velger seg nok en bok om brød, men Tore Belgum sin bok "Sjekk de brø'a" er helt annerledes enn Schakenda sin bok.

- Dette er liten hendig bok som er veldig kjekk å ha liggende på kjøkkenbenken. Her er oppkrifter på brød, hvordan lage gode sandwicher, smørbrød, blingser og annen brødmat. Schakenda sin bok skal du sette deg ned og lese, denne boka er en bruksbok på kjøkkenet, sier Juelsen.

Taco

Matretten som i stor grad har tatt over for pizza'en i de norske hjem kan gjøres mer spennende enn bare kjøttdeig, ost og lefse.

Erotisk matbilde

'Naked ingredients' har dristige og helt annerledes matbilder.

Foto: Tom Haga, Gladmat

- Knut Robberstad og Håvard Rosenberg, som ikke er kokker, viser i boka en artig måte å angripe taco'en på. Taco kan faktisk bli et sunt og delikat måltid, og i denne boka finner du tipsene, sier Juelsen.

Naked ingredients

Dette er boka som ble lansert under Gladmat-festivalen i Stavanger i sommer. En av landets fremste matfotografer, Tom Haga, har sammen med kokk Sven Erik Renaa, gitt ut en veldig spesiell kokebok.

- Denne boka har to ting jeg er veldig glad i, nedmlig mat og kvinner. Her er fantastiske bilder og svært gode oppskrifter. Tom Haga er en fotograf som kan få smør og gammelost til å se vakkert ut, sier Juelsen.

Og favoritten er...

Når Stig Juelsen må velge ut en av disse fem bøkene som sin favoritt, faller valget på "Familiekokeboka".

- Det er denne kokeboka du vil få mest bruk for. Kjøper du denne har du en kokebok som vil holde seg de neste 20 årene, mener Juelsen.

Kokebøker

Kokk og matekspert Stig Juelsen er imponert over kvaliteten på årets nye kokebøker.

Foto: Stig Juelsen