Hopp til innhold

Store tekniske problemer forsinker telling i Stavanger

Tellekorpset som skal fintelle gårsdagens stemmer i kommunestyre- og fylkestingsvalget, er rammet av store tekniske problemer. Nå jobbes det på spreng for å finne feilen.

Stemmetelling i Stavanger

I dag skulle tellekorpset i Stavanger fintelle og verifisere stemmene som ble avgitt i går. Dette arbeidet er nå rammet av en betydelig forsinkelse.

Foto: Jarl Anders Ruset Hjelle / NRK

– Det er en alvorlig teknisk feil, der konsekvensen er at vi ikke får talt opp skikkelig hos oss, sier valgansvarlig Karen Hirth Thorsen i Stavanger kommune.

Sammen med resten av tellekorpset er hun på plass i et lokale i Stavanger rådhus. Men alle der har gått inn i det Thorsen kaller «nødmodus».

– Det betyr at vi teller, men vi får ikke overført dataene til endelig godkjenning. Så valgresultatet blir ikke ferdig på det tidspunktet vi hadde håpet på, sier hun.

I dag skulle tellekorpset fintelle, skanne og verifisere stemmene som ble avgitt under gårsdagens valg i Stavanger. Det er i denne opptellingen det blant annet blir klart hvem på de ulike listene som har fått flest personstemmer og er valgt inn i bystyret.

Søk i valgresultatene

valg-dekorasjon

Jobber på spreng

Thorsen sier det er umulig å si når problemet kan løse seg. Det er en av kommunens IT-plattformer som har problemer.

– Vi har fått tilbakemelding på at problemet kan vare ut dagen. Det jobbes på spreng for å finne en løsning. Men vi er i trygge hender, med dyktige IT-medarbeidere rundt oss.

Thorsen understreker at dataproblemene ikke påvirker valgresultatet.

– Hell i uhell

Nå trøster tellekorpset seg med at problemene ikke oppsto på selve valgdagen.

– Ja, heldigvis. Det er et slags hell i uhell. Hadde dette skjedd i går ville det vært rimelig krise. Da ville vi ikke hatt det foreløpige resultatet som foreligger nå. Nå er det den endelige opptellingen vi venter på, sier Thorsen.

Klokken 15.30 opplyser Stavanger kommune at feilen er rettet og tellesystemet fungerer igjen.