Datasikkerhetsekspert advarer den norske oljeindustrien

Oljeindustrien er naiv og tenker altfor lite på datasikkerhet og industrispionasje, mener datasikkerhetsekspert Runa Sandvik. Hun mener bransjen har grunn til å være bekymret.

Konferanserom, lobby, messehall. FRA RUBRIKKTEKST:            <bruk feltet under piltegnet til å legge inn blokk og musikkopplysninger

– Ja, bransjen bør være bekymret, sier Runa Sandvik, direktør for datasikkerhet i New York Times.

Hun har akkurat holdt foredrag på oljemessa ONS i Stavanger. Her advarte Sandvik bransjen. For i en tid hvor datasystemer erstatter mennesker, og flere funksjoner legges ut på nettet, blir norske oljeselskaper mer sårbare for dataangrep.

– Det kan være snakk om å stjele patenter, stjele ideer, det kan være snakk om den type angrep der kunden ikke får det de skal ha, det kan være snakk om menneskeliv. I noen tilfeller kommer de så langt at de kan skru av strømmen til folk.

John McLaughlin

Ifølge John McLaughlin, som har jobbet i CIA i 30 år, er mange land eksperter på å bryte gjennom beskyttelsesmuren.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi er nok litt naive

For to år siden avdekket Nasjonal sikkerhetsmyndighet et kraftig dataangrep mot 50 norske bedrifter i olje- og energibransjen. Og Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere avdekket industrispionasje på oljemessa i Stavanger.

– Jeg tror nok vi generelt er litt for naive. Vi ser gjerne at vi burde være mer sikre først etter vi har hatt besøk på serverne våre. Jeg har sett at de har prøvd, så vi prøver jo forhindre det, sier Amund Korneliussen, IT-sjef i Automasjon og Data AS.

Andre trusler enn før

John McLaughlin er sikkerhetsekspert og tidligere visedirektør i CIA. Han deltok i panelet sammen med Sandvik på ONS.

– Mange land driver med spionasjene mot privat næringsliv. Det er ikke bare Russland og Kina, sier han.

McLaughlin har vært 30 år i CIA, og har sett tidene endre seg.

– Før måtte forretningsreisende uroe seg for at noen skulle komme inn på rommet og kikke i dokumentkofferten. I dag er det meste av denne informasjonen tilgjengelig på nettet, og mange land, inkludert Russland og Kina, er eksperter på å bryte gjennom beskyttelsesmuren.

Mener selv de tar det på alvor

Oljebransjen selv vet at de er et attraktivt mål.

Maiken Ree

I motsetning til Runa Sandvik mener informasjonssjef i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Maiken Ree, at næringen tar datasikkerhet på alvor.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi er en høyteknologisk næring, og i tillegg har vi energisikkerhet som en del av bildet. Man bør absolutt ta det på høyeste alvor, og det opplever jeg at næringen gjør også, sier Maiken Ree, informasjonssjef i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Men det er ikke dataeksperten enig i.

– Det som overrasker meg at vi ikke snakker mer om det. For noen år siden ble det ikke snakket om utfordringene med digital sikkerhet innenfor journalistikk. De samme utfordringene finnes i oljebransjen også, men vi snakker bare ikke nok om det, sier Sandvik.