NRK Meny
Normal

Norge dårligst på økologisk matproduksjon

Regjeringen er langt unna målet om at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk innen 2020.

Økologisk gårdsdrift

Regjeringen er langt unna målet om at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk innen 2020.

Foto: Paul Kleiven / SCANPIX

Bønder her i landet kommer fortsatt dårligst ut i Norden på økologisk matproduksjon. Det skriver Dagsavisen.

– Det er en merkostnad å drive økologisk. Den merkostnaden bør betales av forbrukerne, og jeg er ikke sikker på om de er villige til å betale den, sier leder av Rogaland bondelag Ola Andreas Byrkjedal til NRK.no.

Av 44.670 jordbruksbedrifter i Norge, var det bare 2.577 som var godkjent for økologisk drift i fjor. Det var 148 færre enn året før.

Ola Andreas Byrkjedal

Ola Andreas Byrkjedal er leder av Rogaland bondelag. Han tror ikke regjeringen når målet om 15 prosent økologisk matproduksjon i 2020.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kjøper mer økologisk mat

Til tross for den lave produksjonen, kjøper vi stadig mer økologisk mat. I fjor handlet vi økologiske matvarer for 1,45 milliarder kroner, og det var en økning på 17 prosent fra året før.

Dermed er regjeringen langt unna målet om at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk innen 2020.

– Det langsiktige målet er at det er etterspørselen i markedet som skal være styrende for produksjonen, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagsavisen.

Tror ikke regjeringens mål blir nådd

Lederen av Rogaland bondelag tror ikke det langsiktige målet blir nådd.

– Jeg er heller ikke sikker på om det er marked for å nå et slikt mål. 15 prosent økologisk er mye, sier Byrkjedal.

I dag dyrkes det økologisk mat på bare litt over 5 prosent av jordbruksarealet.

– De som ønsker økologisk produsert mat, skal få det. Og den skal i størst mulig utstrekning være norskprodusert, sier landbruks- og matminister Slagsvold til Dagsavisen.