NRK Meny
Normal

Dårlige veier får de blå til å se rødt

Si meg hva du irriterer deg over i trafikken og jeg skal si deg hva du stemmer.

ILL fylkesvei

Ni av ti personer som stemmer Fremskrittspartiet irriterer seg stort over dårlig veistandard, mens bare halvparten av SV-velgerne blir sinte på grunn av hullete veier.

Foto: Guillermo Farias / NRK

Ni av ti personer som stemmer Fremskrittspartiet irriterer seg stort over dårlig veistandard.

Derimot er SV-velgerne mye mer tilbøyelige til å godta hullete veidekke. Bare halvparten av disse, eller 51 prosent, sier de irriterer seg i stor eller svært stor grad over dårlig veistandard.

Det er en undersøkelse som Perduco har gjort for forsikringsselskapet If som viser at hva du irriterer deg over i trafikken også kan fortelle ganske mye om de politiske sympatiene dine.

Kjør fort, provoser er Krf-velger

Partilhørigheten styrer også langt på vei hva vi mener om folk som kjører for fort, eller for sakte.

Sju av ti Frp og Høyre-velgere irriterer seg over bilister som kjører saktere enn fartsgrensen, mens bare halvparten av velgerne til Krf og SV synes dette er noe å hisse seg opp over.

Derimot provoserer bilførere som kjører for fort hele 64 prosent av Kristelig Folkeparti-velgerne, mens bare rundt 40 prosent av velgerne til Høyre og Frp irriterer seg over at folk trykker for hardt på gasspedalen.

–Det er nok slik at personlige verdier styrer hvilket parti vi stemmer. Noen av disse verdiene gir seg utslag i holdninger til hva som irriterer oss mens vi sitter i bilen, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i skadeforsikringsselskapet If.

Råkjøring

Dersom du kjører for fort, provoserer du Krf-velgerne mest.

Foto: NRK

Tverrpolitisk irritasjon over manglende blinklys

Den samlede irritasjonen i den norske veitrafikken er også ulikt politisk fordelt.

De som tilsynelatende er mest overbærende på veiene er velgerne til SV og Venstre. Bare halvparten av dem ble i stor eller svært stor grad irriterte over de sju alternativene som ble lagt fram for dem i undersøkelsen.

Blant velgerne til de andre politiske partiene var det to tredeler som svarte at de blir irriterte.

Noen av uvanene våre i trafikken irriterer medtrafikanter nokså uavhengig av partitilhørighet, viser undersøkelsen.

Det aller verste er bilister som ikke bruker blinklys. Det tirrer 81 prosent av oss, mens du terger på deg 79 prosent av medtrafikantene om du ikke holder skikkelig avstand til bilen foran.

Hva irriterer du deg over i trafikken?