– De står som sild i tønne i bassenget

Folk står som sild i tønne i Stavanger Svømmehall. Nå vil innbyggerne ha et folkebad til kommunen for å bedre svømmetilbudet.

Frode Dubland

Driftsansvarlig for svømmeanlegga i Stavanger kommune Frode Dydland, forstår godt de som ikke er fornøyd med svømmetilbudet. – De står som sild i tønne i Stavanger Svømmehall, sier han.

Foto: NRK

Svømmetilbudet i Stavanger kommune er altfor dårlig, mener svømmere NRK har snakka med.

Med bare én åpen svømmehall for publikum, ender det med at folk enten står som sild i tønner i bassenget eller svømmer i kø, hvis de kommer i de typiske rushtidene.

En av gjestene i Stavanger Svømmehall Torild Kulleseid, velger derfor strategiske tidspunkt hun besøker svømmehallen.

– Akkurat nå er jeg sykemeldt, og har muligheten til å komme her på de tidspunkta det er minst folk. Kommer jeg på ettermiddagen må jeg svømme i kø, og blir både svømt på og sparka av andre. Det er trangt om plassen, sier Kulleseid.

TorildKulleseid

Torild Kulleseid er ofte i Stavanger Svømmehall, men velger å gå de gangene det er minst folk når hun har mulighet til det.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Tastahallen ble stengt

Etter at Tastahallen ble stengt på grunn vedlikehold, ble all idrettslig aktivitet flytta til Hetlandshallen, og den ble stengt for publikum. Gamlingen, som er et utendørs svømmeanlegg, er åpent for mosjonister, men Stavanger Svømmehall har måtte ta all publikumsbading.

Driftsansvarlig for svømmeanlegga i Stavanger kommune Frode Dydland, forstår godt de som ikke er fornøyd med svømmetilbudet.

– Ja, jeg forstår godt de som vil ha en bedre tilbud. I tillegg til et veldig aktivt svømmemiljø i Stavanger som vil ha mer treningstid, vil publikum også ha flere muligheter, sier Dydland

Om ettermiddagen i Stavanger Svømmehall kan det være opp til hundre personer i hallen samtidig. Dydland har selv vært og sett hvor trangt det kan være i bassenget.

– Det er veldig stor pågang spesielt i Stavanger Svømmehall i helgene, de står som sild i tønner i bassenget. Det er stort behov for svømmeanlegg i Stavanger, sier Dydland.

– Vi trenger et folkebad

– På de beste søndagene i Stavanger Svømmehall så er det over 800 mann i hallen i løpet av fire timer. Det er hektisk og køen går ut dørene helt til vi stenger, det sier badevakt Espen Røkke, som heller ikke er fornøyd med svømmetilbudet i Stavanger.

badevakt Espen Røkke

– Det er hektisk og køen går ut dørene helt til vi stenger, det sier badevakt Espen Røkke, som heller ikke er fornøyd med svømmetilbudet i Stavanger.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

– Akkurat nå er svømmetilbudet veldig dårlig. Stavanger mangler et 50 meters anlegg, noe som nå alle de andre byene har fått seg. Det håper vi kommer her også snart, sier Røkke.

I Bergen er det fire innendørs svømmehaller åpne for publikum i helgene. I Stavanger er det kun Stavanger svømmehall, og her arrangeres det ofte svømmestevner i helgene, da er det ingen tilbud for publikum i det hele tatt i kommunen.

Dydland sammenligner svømmetilbudet i Stavanger med andre byer:

– I andre storbyer er det folkebad og 50 meters basseng. Det har både Bergen, Kristiansand og Oslo. Vi savner er folkebad for folk i alle aldre i Stavanger, det hadde gjort det bedre for publikum og for aktive, sier Dydland.

Til høsten åpner Tastahallen som har vært stengt i halvannet år på grunn av vedlikehold, men bassenget vil kun være åpent et par kvelder i uka for publikum. Det er også panlagt to små svømmehaller på Hundvåg og en i Kvernevika, men fortsatt er det folkebadet som står øverst på ønskelista, inkludert et femti meters basseng.

– Vi håper jo at de nye hallene kanskje hjelper litt, men det hadde vært best med et 50 meters basseng, sier Kulleseid.